Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Šešir koji fascinira

Ah, ti šeširi… Razni modeli, oblici, materijali, dimenzije, boje… Ipak, u moru ponude, jedan tip se potpuno izdvaja – jer njegova namena nije da u ovim vrelim danima štiti od sunca, već samo (i ne samo, složiće se smele dame od stila) da fascinira!

Fascinator, zaista pravo ime za takav aksesoar! Da li naziv potiče od latinske reči fascinum (začarati) ili engleske to fascinate (privući pažnju) ili pak fastened (pričvršćen) i nije toliko važno… Važno je da će ona koja ga nosi poslati poruku da je važno biti sebi važna!

Potreba za ovakvim vidom ukrašavanja datira praktično od praistorije… Još su pećinske žene kosu ukrašavale perom, listom paprati ili leptirovim krilom. U 17. veku, dekor u vidu fascinatora krasio je buržoaske krugove, a Marija Antoaneta ostala je upamćena i po svojim fascinatorima u obliku životinja, čak i ratnog broda! Sedamdesetih godina prošlog veka ovaj modni detalj doživljava pravi procvat a i danas je dres kod elitnih događaja, posebno u Velikoj Britaniji. Očaravajuću reviju šešira tradicionalno donose Rojal Askot konjičke trke, a o venčanju britanskih prinčeva Vilijama i Harija da i ne govorimo!

No, da biste bile glamurozne i okitile se fascinatorom ne morate do Londona. Dovoljno je da odete, na primer, do Sremskih Karlovaca i na tezgi na Trgu Branka Radićevića, tokom dana vikenda, potražite teta Miru. Ova nekadašnja odbojkaška reprezentativka stare Jugoslavije danas sa puno ljubavi pravi unikatne fascinatore.

„Oduvek sam bila vešta sa rukama… Svašta sam pravila, a došla sam na ideju da probam i sa fascinatorima budući da ih je kod nas bilo teško naći otkako su zatvorene dve značajnije fabrike šešira. Samouka sam u tome. Teško je bilo doći do prave literature, ali sreća pa postoji internet i Youtube. Nije lako ni nabaviti adekvatan repromaterijal, pa se dovijam na razne načine i improvizujem. Mušterija ima i mlađih i starijih, ali uvek su to osobe koje vole neobično i koje se usuđuju da budu uočljive”, priča Mira Tomičić.

Osim u Karlovcima, Mira svoje šešire izlaže i na raznim manifestacijama u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Bečeju, Somboru… Njene fascinatore, koji u proseku koštaju 20 evra, možete pogledati i na Facebook stranici Moja mašta može svašta.

Uz malo mašte, odnosno uz jedan takav detalj, jednostavna haljina za šetnju postaće svečana toaleta, a stara će dobiti novo ruho. Ipak, ne bi trebalo smetnuti sa uma da raskošniji fascinator zahteva svedeniju garderobu, dok se jednostavniji jednobojan može kombinovati sa upadljivijom haljinom. Valjalo bi ga generalno kombinovati uz diskretniji nakit i šminku.

Za razliku od koktel šešira koji stoje samostalno, fascinatori se pričvršćuju rajfom, šnalom ili trakom. Dovoljno sigurno za ples! Običaj je da se nose nakon 18 sati u svečanijim prilikama. Nose se uglavnom nakrivljeni na jednu stranu (obično nadesno zbog pratioca sa leve strane). Dame koje ga stave odaće utisak da su sigurne u sebe. To je onaj nonšalantni, ali i prkosni stav dosadi i običnom: „nakrivim šešir i briga me”. A za takav stav ne morate imati plemićku titulu, već samo malo hrabrosti.

Fotografije: Ivana Zečević (privatna arhiva)

Model na fotografijama: Ivana Zečević