Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Da li postoji prirodan način za izbeljivanje zuba?

AUTOR: CityMagazine 27 Feb, 2020
Da li postoji prirodan način za izbeljivanje zuba?

Izbeljivanje zuba deluje kao mala promena na licu, međutim i te kako je vidljiva. Ono ne samo da predstavlja osveženje, već često utiče na to da izgledamo mlađe. Od nastanka, koji vezujemo za period između 1800. i 1850. godine, pasta za zube menjala je sastav, tako da efekti budu što bolji, a korisnici zadovoljni i nasmejani. Pored odlaska kod stomatologa, sve više ljudi se okreće prirodnim rešenjima, koja se često prenose sa generacije na generaciju. U pitanju su namirnice koje uglavnom imate kod kuće. U redovima koji slede otkrijte najčešće istine i zablude o onima koje smo izdvojili.

1. Limunov sok

Postoje osobe koje zagovaraju teoriju da pranje ili ispiranje zuba limunovim sokom može izbeliti zube. Međutim, limunska kiselina zapravo nagriza zubnu gleđ i podstiče gubitak kalcijuma. Ono što možda niste znali jeste da je izgubljeni kalcijum nenadoknadiv, a zubi postaju prljavo beli. Limun ima nisku pH vrednost, te nikako nije dobar izbor za rešavanje spomenutog problema. Stomatolozi imaju pune ruke posla zbog ove zablude, a situacija se dodatno komplikuje ako limunu dodate sodu bikarbonu. Tada može doći do trajnog oštećenja gleđi.

2. Jagode

Slično kao i u prethodnom primeru, postoje osobe koje veruju da askorbinska kiselina u jagodama pospešuje izbeljivanje zuba. Međutim, ponovo je reč o neproverenoj informaciji, koja može doneti više štete nego koristi. Ukoliko se odlučite da isprobate i lično se uverite u efekat, najbolje je da nakon trljanja zuba jagodama upotrebite pastu i konac za zube. Rezultati jednog ispitivanja na manjem uzorku, pokazali su da kombinacija jagoda i sode bikarbone postiže lošije rezultate od komercijalnih proizvoda za izbeljivanje zuba.

3. Jabuke

Ukoliko mislite da će jabuka dnevno učiniti čuda za vaše zube, varate se. Naime, ovo voće iako zdravo, ne utiče na belinu zuba. Kiselina koju sadrži može pružiti sjaj, ali za vidljive rezultate potreban je pojačan unos.

4. Soda bikarbona

Soda bikarbona ne utiče na belinu zuba, međutim može ukloniti plak, jer ima abrazivno dejstvo. Budite oprezni, jer neumerena upotreba može ošteti gleđ. Stoga, bolje se pridržavati paste za zube, jer ne izaziva štetne efekte. Jedan američki magazin, međutim, 2017. godine ponudio je srednje rešenje, a to je pasta koja u sebi sadrži sodu bikarbonu. Ta kombinacija je bezbedna za upotrebu, a uklanja žute tragove sa zuba.

5. Pepeo od drveta

Još jedno u nizu verovanja, možda i najčudnije na današnjoj listi jeste da je pepeo odličan saveznik u izbeljivanju zuba. Razlog je taj što u sebi sadrži kalijum-hidroksid, koji je poznat i kao alkalna voda. Samo tvrdo drvo sadrži kalijum-hidroksid, dok meko ne sadrži. Ipak, pepeo predstavlja opasnu materiju, koja na duže staze može oštetiti zube.

6. Morska so

Za sam kraj, možda ste nekad pročitali da morska so u kombinaciji sa sirćetnom kiselinom može poslužiti svrsi. To je istinita tvrdnja, međutim, gotovi proizvodi iz apoteke daju isti rezultat. Takođe, na ovaj način možete pogoršati kvalitet zuba, ali i povećati njihovu osetljivost.

Tekst zaključujemo savetom da ne pokušavate sami da izbelite zube kod kuće, jer ne postoje precizna i bezbedna uputstva za korišćenje prirodnih sastojaka, a pored toga, potrebno je posavetovati se sa stomatologom. On vam može preporučiti tehnike koje neće nauditi zubima, ili učiniti da se osećate neugodno.

Izvor: Very Well Health

Fotografije: Pinterest, Pexels