Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Element Handmade – originalna prirodna kozmetika

AUTOR: Jelena Jovanović 27 Feb, 2019
Element Handmade – originalna prirodna kozmetika

Piše: Jelena Jovanović

„Od sapuna smo krenule, jer je za to bilo potrebno najmanje početno ulaganje. Nakon nekog vremena predstavile smo naše proizvode ljudima u okruženju. Svi su bili oduševljeni njihovim izgledom i kvalitetom, i tada se rodila ideja da osmislimo sopstveni brend”, navode Tamara, Jovana, Milica i Nataša. One su nakon završetka osnovnih studija na Hemijskom fakultetu nastavile da se usavršavaju i rade u različitim oblastima, ali i da razvijaju svoj brend.

Sapun „Elementa”

Sapun „Elementa”

Element Handmade tim objašnjava da su u procesu izrade sapuna neophodna određena znanja, te da čitav proces počinje kreiranjem recepta, odnosno definisanjem odnosa sastojaka koji ulaze u sastav sapuna. U početku su mnogo vremena provele istražujući sastojke, i tokom tog procesa osmislile različite kombinacije sastojaka u sapunima.

„Najvažnije je da svaki sastojak doprinosi određenim karakteristikama sapuna koje su bitne za kvalitet. Tako, na primer, kokosovo ulje doprinosi penušavosti, što je u vezi sa samim procesom uklanjanja nečistoća. Nakon kreiranja recepta, odmere se ulja i buteri, sve se dovode u tečno stanje i mešaju se sa rastvorom baze, gde dolazi do saponifikacije, najvažnije tačke celog procesa. Potom se smesa izliva u kalupe, i tu imamo slobodu da se igramo sa dizajnom sapuna.”

Za pravljenje sapuna koriste se ricinusovo, kokosovo, palmino, i maslinovo ulje, kakao buter i palmina mast. U procesu izrade neizostavan je i natrijum hidroksid, mirisne note sapuni duguju etarskim uljima, a za bojenje se koriste mineralni pigmenti.

Sapun „Unicorn”

Sapun „Unicorn”

Devojke navode da sam proces izrade sapuna traje u proseku oko 2 sata.

„Nakon izlivanja u kalupe, sapun mora da odstoji 24 sata kako bi u potpunosti odreagovala cela smesa. Posle tog perioda sapun se izvadi iz kalupa i iseče. Sledeća faza je sušenje sapuna, i ona traje 3 do 4 nedelje.”

Sapuni nastali na ovaj način su kvalitetni, i znatno se razlikuju od industrijskih.

„Ručno rađeni sapuni su znatno blaži prema koži, što smo i mi uočili dugotrajnim korišćenjem. Jedna od glavnih prednosti naših sapuna je sposobnost da očisti kožu, a da je pritom ne isušuje.”

Pored različitih sapuna, brend ima u ponudi i balzam za usne koji je takođe ručno izrađen, bez veštačkih boja, mirisa i konzervanasa. Imaju ideju i da realizuju seriju proizvoda za negu kože tela, a u fazi testiranja je Maza, čvrsti buter za telo.

Sapun „Sašina kapa”

Sapun „Sašina kapa”

Najpopularniji i najprodavaniji do sada su bili sapuni sa mirisima limun trave i lavande, ove zime popularan je i sapun sa aromom cimeta. Tamara, Jovana, Milica i Nataša imaju i svoje favorite – kažu da su im najdraži sapuni koje su nazvale Majami hit, Elementa, Sašina kapa, i Unicorn. Objašnjavaju i da su se trudile da cene sapuna budu pristupačne – formirale su ih na osnovu njihove gramaže, etarskih ulja koja koriste, i pakovanja.

„Ljudi nas najčešće kontaktiraju putem Instagram-a i Facebook-a. Najviše volimo da izlažemo na festivalima ručno rađenih proizvoda kako bi ostvarili neposredni kontakt sa svima koji su zainteresovani za naše proizvode. Veoma nam je bitna i povratna informacija od ljudi, a trudimo se i da odgovorimo na sve zahteve, posebno one koji se tiču dizajna i mirisa.”

Sapun „Majami Hit”

Sapun „Majami Hit”

U planu imaju razvijanje recepture za tečni, ručno rađeni sapun. Proces izrade ovog sapuna se znatno razlikuje u odnosu na čvrst sapun, što je dodatni izazov. Vlasnice Element handmade brenda kažu i da im je cilj da budu prisutne na što više različitih festivala i marketa, te da su im želja i krajnji cilj da u budućnosti imaju i svoje prodajno mesto.