Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kako da negujete kosu sada kako bi vam bila zdrava tokom jeseni?

AUTOR: CityMagazine 31 Aug, 2020
Kako da negujete kosu sada kako bi vam bila zdrava tokom jeseni?

Iako volimo kad nam kosa posvetli od sunca tokom letnjih meseci, to je jedina njegova blagodet koju osetimo na kraju sezone. Za razliku od tela koje je na dobiti zbog sinteze vitamina D, uz obavezno korišćenje kreme sa zaštitnim faktorom, uvojcima nikako ne prijaju zraci, hlor i morska so, čak naprotiv. Na sreću, postoje trikovi koji vam mogu pomoći da jesen dočekate sa sjajnom i negovanom kosom, te vas pozivamo da ostanete sa nama i u nastavku.

1. Operite kosu vodom sa česme i nanesite ulje

Zlatno pravilo za negu kose uključuje nanošenje ulja kad god smo u prilici, ali tek nakon što kosu dobro operemo i otklonimo tragove soli. Karlos Fernandez, koji dobro poznaje potrebe kose, savetuje da postupak ponavljamo nakon svakog kupanja u moru, iako može da deluje zamorno. Sve za lepotu u danima pred nama!

2. Izbegavajte rep

Vezivanje kose u rep i puštena kosa nezahvalni su tokom boravka na plaži ili bazenu. Cilj je da se izbegne mršenje kose. Maria Baras, takođe stručnjak za stilizovanje kose, savetuje pravljenje pletenice pre izlaska iz kuće. Sve što je potrebno jeste da raščešljate kosu, koja može biti i delimično mokra, a zatim nanesete masku koja će zaštiti kosu od štetnih uticaja, i na kraju ispletete kiku.

3. Koristite gumice za kosu

Iako deluje primamljivo podići kosu metalnim ukosnicama ili plastičnim šnalama, profesionalni frizeri savetuju da koristite isključivo gumice. Na ovaj način ćete ublažiti pucanje dlake, koja je veoma krhka kada je mokra i izložena spomenutim faktorima.

Pletenica umesto repa

4. Nanesite kremu sa zaštitnim faktorom

U slučaju da pri ruci nemate preparat sa zaštitnim faktorom za kosu, poslužite se losionom za sunčanje. Naravno, ovo je samo trenutno rešenje.

5. Svakodnevno koristite detoks šampon

O pranju kose je već bilo reči, ali ponovićemo da je važno da to učinite čim se vratite u smeštaj ili stan. Pritom, najbolje je da birate detoks šampone, koji će pored soli i hlora, ukloniti i višak preparata sa zaštitnim faktorom. Prema rečima Karlosa Fernandeza najbolji su oni na biljnoj bazi.

6. Operite kosu hladnom ili mineralnom vodom

Ako ne želite da vam kosa nakon odmora postane suva kao slama, kada ste u mogućnosti, operite je hladnom vodom, koja sprečava pucanje dlake i pruža željeni sjaj. Takođe, možete upotrebiti i mineralnu vodu, posebno ukoliko se nalazite u priobalnoj oblasti, ili umesto nje preparate nakon pranja na bazi aloje, argana ili hijaluronske kiseline. Oni su delotvorni kada je u pitanju zaštita dlake.

Pažljivo odabrani preparati

7. Redovno nanosite hidratantnu masku

Karlos Fernandez poručuje damama da je hidratacija kose podjednako važna kao nega tela. Stoga, maska treba da bude deo svakodnevne rutine dok ste na odmoru. Sa druge strane, tretman sa hijaluronskom kiselinom možete primenjivati jednom nedeljno.

8. Češljajte se na ovaj način

Važno je da očešljate kosu svako veče pred spavanje, i to ne samo na odmoru, nego redovno. Tim postupkom uklanjate sav višak sa dlake. Međutim, Filip B, čovek kome se Madona obratila za savet još tokom ʽ80-ih, otkriva da je potrebno povući 10 do 20 poteza. Ovo ne samo da čisti kosu, već i stimuliše njen rast i jača koren.

9. Ošišajte krajeve pre odlaska na odmor

Da biste izbegli skraćivanje kose u većoj meri nego što bi trebalo nakon povratka sa odmora, idite kod frizera ranije. To ponekad znači i 2 do 3 cm manje u dužini, međutim u vašu korist, jer je bolje sprečiti nego lečiti. Sunčevi zraci, hlor i morska voda isušuju krajeve, pa ih je potrebno ojačati. Skraćivanje oštećene kose čini čuda, jer krajevi trpe najviše.

Pravilno češljanje i odlazak kod frizera

Izvor: Vogue España

Fotografije: Unsplash