Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kako da odredite tip kože i odaberete pravu negu?

AUTOR: CityMagazine 20 May, 2019

Takođe, za određivanje tipa kože, važni su i drugi faktori kao što su: koliko spavate, koliko putujete, kako se hranite, koliko se izlažete suncu i slično, jer sve to utiče na kožu, hormone, proizvodnju ulja i utiče na nivo stresa.

Evo koji tipovi kože postoje:

1. Masna koža

Masna koža je jedan od lakših tipova kože za identifikaciju. Ljudi koji imaju veoma masnu kožu, čak i ako ne koriste nikakvu hidratantnu kremu, u roku od sat ili dva od čišćenja lica osećaju izraženu masnoću, naročito u predelu čela, nosa i brade.

Šta da koristite

Pogodna je upotreba salicilne kiseline za masnu kožu. Ona može biti u vašem toniku, maramicama za lice ili kremi. Salicilna kiselina može prodreti u pore, jer je topiva u ulju. Na taj način koža se može osloboditi viška sebuma.

Salicilna kiselina može prodreti u pore

Salicilna kiselina može prodreti u pore

2. Suva koža

Osobe sa suvom kožom imaju neprijatan osećaj zategnutosti kože lica ukoliko se ona redovno ne hidrira.

Šta da koristite

U tom slučaju, najbolje je koristiti proizvode sa natrijum hijaluronatom ili hijaluronskom kiselinom jer su oni humektanti koji „vezuju vlagu za kožu bez dodavanja ulja“.

3. Koža sklona aknama

Uprkos popularnom uverenju da su akne u velikoj meri tinejdžerski problem, one mogu uticati na ljude svih uzrasta. Koža sklona aknama „ima tendenciju da se lako zaguši zbog debljeg ulja koje se može zarobiti ispod folikula i ne može doći na površinu.” Koža sklona aknama obično je obeležena začepljenim porama.

Salicilna kiselina se može koristiti za tretiranje kože sa aknama

Salicilna kiselina se može koristiti za tretiranje kože sa aknama

Šta da koristite

Kao i kod masne kože, salicilna kiselina se može koristiti za tretiranje kože koja je sklona aknama, jer ima sposobnost prodiranja u pore i rastvorljiva je.

4. Osetljiva koža

Osetljiva koža reaguje na topičke proizvode i faktore kao što su sunčevi UV zraci. Obično, ako imate veoma osetljiv tip kože, možda ćete biti skloniji stanju kože kao što je rosacea ili ste možda super-osetljivi na sunce, pored toga što reagujete na proizvode koje trenutno koristite.

Način na koji možete da proverite da li imate osetljivu kožu jeste da sebi postavite ova tri pitanja, poznata kao atopijska trijada:

1. Imate li peludnu groznicu ili sezonske alergije?

2. Da li imate ekcem?

3. Da li imate astmu?

Ako je odgovor na dva ili sva pitanja da, verovatno imate osetljiv tip kože.

Kod osetljive kože, najbolje je izbegavanje određenih sastojaka

Kod osetljive kože, najbolje je izbegavanje određenih sastojaka

Šta da koristite

Tretiranje osetljive kože više se svodi na izbegavanje određenih sastojaka. Oni koji imaju tendenciju da posegnu za jačim proizvodima treba da izbegavaju sastojke kao što su benzoil peroksid, salicilna kiselina, glikolna kiselina i retinoidi (osim ako ste, naravno, bili upućeni da ih koristite od strane dermatologa), jer oni mogu biti otežavajući ili iritantni.

5. Mešovita koža

Kada vidite proizvod označen za upotrebu na mešovitoj koži, taj termin se obično odnosi na kožu koja se malo masti u području T zone, a suva je na drugim delovima lica. Ako to zvuči kao simptomi sa kojima se suočavate, postoji velika šansa da imate mešovit tip kože.

Šta da koristite

Usredsredite se na nežno sredstvo za čišćenje i koristite tretman na mestima na kojima se pojavljuju akne.

6. Normalna koža

U svetu nege kože i dermatologije, normalno se u osnovi odnosi na kožu koja ne doživljava nikakvu preteranu promenu. Drugim rečima, ako imate normalnu kožu, verovatno ona neće biti previše suva, masna ili osetljiva u kontaktu sa proizvodima.

Šta da koristite

Oni koji imaju normalnu kožu obično mogu koristiti većinu proizvoda za taj tip bez negativnih reakcija.

#183 City Magazine // 85 preporuka za leto

Izdvojeno za tebe

CAMPER noviteti za proleće 2019

Omiljeni španski brend obuće sa Palma de Majorke, CAMPER, ovog proleća svojim smelim kreacijama i kvalitetom, nastavlja da pomera granice…

Dok Osvetnici ruše rekorde, stiže novi uređaj za herojsku negu lica

Od kako je premijerno prikazan krajem aprila, dugo najavljivani film „Osvetnici: Kraj igre“ konstantno je na vrhu liste blokbastera. Prema…

Najlepši ženski kostimi u seriji „Igra prestola“

Kada razmišljamo o vizuelnim kvalitetima serije „Igra prestola“, najčešće ćemo se setiti prelepe arhitekture i pejzaža, ali i specijalnih efekata…

SUPERDRY lansira novu kampanju pod nazivom „Leto ili ništa“

Ove sezone naoštrite vaša čula za modu i upustite se u uzbudljivo Superdry putovanje u kojem ne postoje granice, energija…