Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kako da vam kosa brže raste u 2020?

AUTOR: CityMagazine 15 Jan, 2020
Kako da vam kosa brže raste u 2020?

Ušli smo u novu godinu, te je pravi trenutak za promenu frizure. Iako je izbor kratkih frizura i onih koje su dužine do ramena veliki, možda je vaš izbor ipak duga kosa. Međutim, nisu sve dame srećnice kada su u pitanju gustina, sjaj i rast vlasi. Postoje brojni preparati i saveti kojima se možete poslužiti, ali i mi ćemo se potruditi da vam danas pomognemo u misiji brzog rasta kose.

Ne postoji magični štapić uz pomoć koga ćete naprasno postati zanosne poput Diznijeve junakinje Zlatokose, osim ako ne koristite perike ili nadogradnju. Za početak prihvatite da je za sve potrebno vreme, pa i vašoj kosi da poraste. Pravilna nega i ishrana mogu vam u tome pomoći, a u nastavku otkrijte savete koje smo mi izdvojili. Nadamo se da će vam koristiti.

1. Koristite četku od prirodne dlake

Svako veče nekoliko minuta pre spavanja posvetite češljanju kose i to najbolje četkom od veprove dlake. Profesionalni frizeri savetuju da pravimo lagane pokrete od temena glave da bi se masni tragovi ravnomerno rasporedili po vlasi, a kosa na taj način bila prirodno nahranjena. Iako vam ova ideja može zazvučati odbojno, ovim postupkom vi zapravo otklanjate masnoću sa korena dlake i upućujete je ka krajevima, koji postaju manje suvi. Pored toga, češljanje kose podstiče cirkulaciju i stimuliše rast kose.

2. Hranite se uravnoteženo

Kosa raste različitom brzinom i to zavisi od osobe do osobe, pri čemu prosečno postaje duža za nešto više od jednog centimetra mesečno. Ukoliko primećujete da vaša kosa gotovo uopšte ne raste, razlog može biti nepravilna ishrana. Potrebno je unositi Omega – 3 masne kiseline, te što više voća i povrća. Oni su puni hranjivih sastojaka koji pogoduju kosi i čine je zdravom. Što češće jedite ribu, pasulj, orašaste plodove i žitarice.

3. Zamenite pamučnu svilenom navlakom za jastuk

Ovaj trik može zvučati suviše pomodarski, međutim na duže staze se i te kako isplati. Bolje je da uradite to, nego da dajete gomilu novca na tretmane za kosu. Odmah ćete primetiti smanjenje trenja i pucanja dlake, te će kosa brže rasti. Moći ćete da zaboravite na naelektrisanu kosu, a svilena jastučnica delovaće preventivno i na nastanak bora.

4. Povremeno skratite krajeve

Iako deluje kao kontraproduktivno, skraćivanje oštećenih krajeva zapravo je neophodan korak ka dugoj i negovanoj kosi. Najbolje je da kod frizera odlazite na svaka 3 meseca. Stilista za kosu Megan Markl takav postupak naziva neprimetno šišanje. Ako odgovara njoj, sigurno će i vama.

Izvor: The List

Fotografije: Pinterest