Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Krema za sunčanje za decu i krema za odrasle, koja je razlika?

AUTOR: CityMagazine 10 Jun, 2019
Krema za sunčanje za decu i krema za odrasle, koja je razlika?

Tokom letnjih meseci, a naročito tokom odlaska na plažu, krema za sunčanje je obavezna, ali da li je potrebno imati posebnu kremu za sunčanje za decu, a posebnu za odrasle? Doktorka dermatologije i kozmetičke hirurgije u Njujorku Dendi Engelman dala je odgovor na ovo i još neka pitanja.

Pre svega, da li svi treba da nanose različite kreme za sunčanje?

Ne morate da kupujete odvojene kreme za različite članove porodice. U stvari, često kažem svojim pacijentima da kupuju verzije za bebe za njihovu ličnu upotrebu.

Da li postoji razlika između dečje i kreme za sunčanje za odrasle?

Ukratko: Ne. Ipak, mnoge dečje kreme za sunčanje obično su na bazi minerala zato što je manje verovatno da će izazvati iritaciju.

Suštinski, ne postoji velika razlika između kreme za sunčanje za decu i one za odrasle

Suštinski, ne postoji velika razlika između kreme za sunčanje za decu i one za odrasle

Dakle, može li dete da koristi kremu za odrasle?

Da, ali samo ako je ona na bazi mineralne formule. Prednost dajte proizvodima na bazi cink oksida, titanijum dioksida ili onima koji kombinuju ova dva sastojka. Vodite računa da bude reč o proizvodima koji nude širok spektar UVA, odnosno UVB zaštite, i to najmanje sa faktorom 30.

Da li se sve dečje kreme za sunčanje pridržavaju ovih preporuka?

Nažalost ne. Postoje dečje kreme za sunčanje koje sadrže blokatore kao što su avobenzon, oksibenzon i oktinoksat. Iako je Uprava za hranu i lekove još uvek u procesu ažuriranja svojih propisa za zaštitu od sunca, za sada, jedina dva sastojka koja se smatraju sigurnim su cink oksid i titan dioksid.

Zaključak:

Ne postoji stvarna razlika između dečje i kreme za sunčanje za odrasle. Ono što je važno su sastojci koji se nalaze u njima i dosledna primena.