Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Ovaj vitamin regeneriše kožu

Ako ste razmišljali šta vam je nedostajalo kada je nega kože u pitanju, odgovor je vitamin E koji sa svim svojim osobinama obnavlja kožu.

Ovaj poseban sastojak se nalazi u velikom broju proizvoda i to sa dobrim razlogom. Evo šta sve treba da znate o vitaminu E.

Šta je vitamin E?

Prema Nacionalnim institutima za zdravlje (NIH), vitamin E, koji je rastvorljiv u mastima, ne samo da pomaže vašem imunom sistemu da se bori protiv bakterija i virusa, već deluje i kao antioksidant za zaštitu ćelija koje su oštećene zbog slobodnih radikala kao što su zagađenje vazduha, cigarete, dim i ultraljubičasto svetlo od sunca.

Da li je dobar za kožu?

I te kako. Dok vitamin E radi na neutralizaciji oštećenja slobodnih radikala kako bi zaštitio kožu od izlaganja UV zračenju, on takođe daje sjaj i lep ten koži. To je vitamin na bazi ulja, tako da je posebno koristan u tretiranju suve i ostarele kože.

Kako se upotrebljava?

Iako dodaci vitamina E mogu pomoći u poboljšanju skladištenja antioksidanata u telu, kada govorimo o nezi kože, ovo je jedan hranjivi sastojak koji treba da primenjujete površinski.

Potražite serume vitamina E koji su upareni sa vitaminom C, jer oni bolje deluju zajedno. Zapravo, studija objavljena u časopisu Američke akademije za dermatologiju pokazala je upravo to – kombinacija površinskog nanošenja vitamina C i E pokazala se kao bolja prepreka efektima slobodnih radikala kada se koriste zajedno, a ne samostalno.

Zašto ga ipak treba izbeći?

Ako imate masnu ili kožu sklonu aknama, onda treba da preskočite površinsku upotrebu vitamina E i da se držite vitamina C, jer je hranljiva materija rastvorljiva u vodi i ne bi trebalo da izaziva akne.