Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Sve što niste znali o folijama za ispravljanje zuba (aligners)

AUTOR: CityMagazine 04 Apr, 2019
Sve što niste znali o folijama za ispravljanje zuba (aligners)

Naravno „providne“ folije nisu za sve. Vaš ortodont će vam pomoći koje su najbolje opcije za vas. Zato je najbolje da njih pitate za iskustva sa folijama gde možete da dobijete reference koliko je bilo uspeha „pre i posle“ sa pacijentima. Jedan od naših najvećih stručnjaka je dr Nataša Mratinković iz Hollywood Smile ordinacije koja je tu da odgovori na sva vaša pitanja. Najčešća su:

Da li su providne folije za mene?

Zato što su sve providne folije posebno napravljene za čvrsto prijanjanje zubima, najbolje su za odrasle ili tinejdžere. Ispravljati detetu zube je kompikovanije sa folijama. To je zato što se mladim ljudima vilica i zubi još formiraju i razvijaju, tako da doktor mora da misli o tome kada postavlja tretman.

Providne ortodonske folije za ispravljanje zuba se uglavnom koriste kod pacijenata koji imaju blagu ili umerenu teskobu zuba, ili ako imaju manje razmake između zuba.

Folije za ispravljanje zuba (aligners)

Folije za ispravljanje zuba (aligners)

Kako one rade?

Kada ortodont odluči da ispravi vaš zagrižaj, on će napraviti plan za pomeranje vaših zuba. Kompjuterskom analizom dobićete detaljan i precizan plan kako će se vaši zubi pomerati.

Folije su napravljene od providne plastike ili akrilnih materijala kako bi čvrsto stajale preko zuba, ali u isto vreme da bi mogle da se skinu dok se jede, peru zubi ili koristi konac (flossing). Dobijate nove folije na svakih par nedelja kako bi nastavile da pomeraju zube u željeni položaj.

Koliko je potrebno da bi se zubi ispravili uz providne folije?

Tretman sa folijama se bazira na tome koliko zubi treba da se pomere ili rotiraju. Što je više zagrižaj pomeren ili što su više zubi krivi, duže vremena treba za ispravljanje. Tretman u proseku traje između 10 do 24 meseci, osim ako niste odrasla osoba koja je već koristila proteze kao dete. U tom slučaju, zato što ste već godinama pomerali zube, tretman onda može da traje samo 10 nedelja.

Folije za ispravljanje zuba (aligners)

Folije za ispravljanje zuba (aligners)

Zašto koristiti folije za ispravljanje zuba umesto proteza?

Stariji pacijenti nerado nose bravice, bilo da su metalne ili estetske, ali to nije razlog za korišćenje folija. U odnosu na proteze, sa folijama koje mogu da se skidaju, možete lakše da očistite i operete zube, što generalno olakšava celokupnu oralnu higijenu.

Da li ispravljamo zube samo radi lepog osmeha?

Ispravljanje krivih ili neporavnanih zuba nije samo radi stvaranja sjajnog osmeha za sliku. Ono služi za dugoročnu zaštitu i očuvanje zdravlja vaših zuba.

Koliko providne folije za ispravljanje zuba (aligners) koštaju?

Cena uvek zavisi od kvaliteta i preciznosti softverskog programa koji se koristi, ali i od same edukacije ortodonta, te je skuplja od klasičnih proteza s obzirom na to da je u pitanju nova tehnologija.