Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
46. Perwoll Fashion Week

Dragana Ognjenović, jedna od najpriznatijih domaćih modnih dizajnerki na svečanom otvaranju Perwoll Fashion Week-a prikazaće nam svoju najnoviju kolekciju. Upravo je jedan od komada iz te kolekcije obeležio i aktuelnu image kampanju projekta.

PROMOCIJA MLADIH TALENATA

Perwoll Fashion Week tradicionalno insistira na otkrivanju i profesionalnom razvoju mladih, talentovanih ljudi. U saradnji sa različitim partnerima pokreće i učestvuje u više projekata kako bi lokalno, ali i regionalno, mladim ljudima bila pružena šansa da pokažu svoje kreativno umeće. U saradnji sa magazinom Original i Fashion Incubatorom, projektom udruženja BFW Design Collective, biće organizovana revija na kojoj će modele prikazati Jelena Zarić, Kristina Bartuš, Milica Cenerić i diplomci i studenti Modnog dizajna Univerziteta Metropolitan.

Fashion design: Kristina Bartuš

Takođe, za mlade dizajnere treći put za redom biće organizovan i regionalni NOIZZ FASHION AWARD Boris Trivan, a nagrada za pobednika je više nego vredna – putovanje na London Fashion Week. Jedinstvena promocija biće i modna revija polaznika edukativnog studija Atelje Milene Čvorović čiji je metod po svojoj formi daleko od klasičnog akademskog sistema obrazovanja i ima za cilj da “prekrši pravila” kako bi razvio kreativni potencijal svakog pojedinca.

BFW InstaShot

Tendencija promocije neafirmisanih umetnika nastavlja se kroz izložbu fotografija One Step Forward, Andreja Mihajlovića, pobednika konkursa BFW Instashot održanog tokom prethodnog Perwoll Fashion Week-a.

Foto: Andrej Mihajlović

AUTORSKA MODA

Autorska moda je jedan od nosećih stubova Perwoll Fashion Week-a. U okviru ovog segmenta programa svoje nove kolekcije predstaviće i mladi dizajneri, ali i već uveliko afirmisana i dobro prepoznatljiva imena domaće modne scene: Atelje Alternativa by Daniela Glišić, DNK Studio, Milena Radović, Lilly Tailor, Lagami, Ana Trošić Trajković, Tijana Milutinović, Vesna Kracanović i Aleksandra Lalić.

MUŠKA MODA

Ove sezone BFW će obeležiti kolekcije muške mode. Pored uvek atraktivnih kolekcija Boška Jakovljevića za Martini Vesto, ovoga puta ćemo uživati i u muškim kolekcijama koje potpisuju Senka Kljakić, zatim naš talentovani dizajner iz New Yorka Dragoslav Rajičić kao i mladi dizajner Đorđe Baščarević.

Fashion design: Boško Jakovljević za Martini Vesto

KULTURNO NASLEĐE KAO INSPIRACIJA

Posebno mesto u programu manifestacije zauzeće jedinstveni projekat čiji je naziv BELI DAN. U projektu učestvuju višestruko nagrađivane modne dizajnerke Sonja Krstić, Aleksandra Lalić, Nevena Ivanović, Ana Trošić Trajković baveći se interpretacijom nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije kroz savremeni modni (primenjeno)umetnički izraz. Projekat predstavlja nastavak projekata „Zubun“ i „Savremeni život kulturnog nasleđa“, koji su svojevremeno privukli veliku pažnju stručne i šire javnosti, te promovisali savremeni srpski autorski dizajn i kulturno nasleđe u lokalnim i međunarodnim okvirima. Radovi pomenutih dizajnerki biće predstavljeni na izložbi u galeriji Progres. Važan deo projekta je međunarodna promocija domaćeg autorskog modnog izraza i njegovo korišćenje u službi kulturne diplomatije. Za decembar je zakazano predstavljanje projekta Beli Dan u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

DAN ODRŽIVE MODE

Nakon uspešno organizovanog prvog Dana održive mode na prethodnom izdanju Fashion Week-a, nastaviće se razgovori o društvenim i ekološkim aspektima modne industrije i razmišljanje o rešenjima i konkretnim predlozima za inovacije u modnom poslovanju. Centar za održivi razvoj Srbije organizovaće Okrugli sto: Fair Fashion Dijalog. Učesnici će biti predstavnici relevantnih državnih institucija, nadležnih ministarstava, predstavnici privrede, strukovna udruženja, mediji.

Dalje, autorke emisije F.fm Dunja Jovanović i Marija Radaković, zajedno sa svojim gostima razgovaraće o društvenim i ekološkim aspektima domaće tekstilne i modne industrije i na koji način prevazići prepreke kako bi se domaća industrija usmerila ka održivosti. U okviru Dana održive mode očekuje nas i Expo održivih brendova koji će na jednom mestu okupiti domaće brendove koji uključuju principe održivosti u svoj dizajn i poslovanje, a sve sa ciljem razvoja svesti o dostupnosti lokalnih brendova i kulture kupovine domaće proizvodnje.

MODNI DETALJI

Tradicionalno u Belexpocentru, ispred prostora u kom se odigravaju revije organizuje se Izložba modnih detalja. Neretko, upravo ti komadi definišu stil. Postavku pod zvaničnim nazivom BFW exhibition – Fashion & Accessories obeležiće:

Obuća: Reda Milano, Magdalena K, Torbe: Opleti, Kika Woo, Nakit: Iskra, HotaHota jewellery, Gordana Perenčević, Leptir mašne: Tide Up.

Iskra nakit

INOSTRANI GOSTI

Specijalni gost Perwoll Fashion Weeka biće Xavier Chaumette, francuski stručnjak iz domena istorije mode, kulturnog nasleđa i muzejskih praksi, koji će održati predavanje na temu tretiranja kulturnog nasleđa u savremenoj modi.

Svečano zatvaranje Perwoll Fashion Week-a će biti obeleženo revijom francuskog modnog dizajnera Vincent-a Lapp-a koji je nakon završetka studija na prestižnom Central Saint Martins, zajedno sa Andrea-om Altman osnovao brend ženske odeće.

Naslovna slika: Atelje Milene Čvorović

46. Perwoll Fashion Week

25.Oct 2019
Belexpocentar, Francuski Institut, Nova Iskra Dorćol, Privredna komora Srbije, BW Experience, Galerija Progres, Rajićeva Shopping Centar