Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Najlepše male crne haljine u istoriji mode

AUTOR: Isidora Spasić 14 May, 2019
Najlepše male crne haljine u istoriji mode

Elegantna, univerzalna i bezvremena, mala crna haljina je bez svake sumnje pojam za sebe. Podjednako može biti sofisticirana i vulgarna, jednostavna i komplikovana, zavodljiva i konzervativna. U svetu mode ona zauzima posebno mesto, pa evo prilike da se bolje upoznate sa istorijom i fenomenom male crne haljine.

Piše: Isidora Spasić

Mnogo pre nego što je modna kuća Chanel postala sinonim za malu crnu haljinu, istorija pokazuje da se pojavila daleko pre toga. U odeći iz viktorijanskog doba, crna haljina je bila obavezna u periodu tugovanja, pa ju je kraljica Viktorija nosila 40 godina pošto je njen suprug princ Albert preminuo.

Kraljica Viktorija (foto izvor: www.herselftarot.wordpress.com)

Kraljica Viktorija (foto izvor: www.herselftarot.wordpress.com)

Sa pojavom crne haljine niskog struka tokom 1920. godine, shvatanje ženske mode bilo je redefinisano. To se posmatralo kao svojevrsna reforma, simbol oslobođenja i modernizacije načina na koji su se žene oblačile. Za to je naravno bila zaslužna Gabrijela Koko Šanel, koja je unela komfor, udobnost i jednostavnost na velika vrata.

Koko Šanel (foto izvor: www.kisspng.com)

Koko Šanel (foto izvor: www.kisspng.com)

Kad se pojavila crna haljina dužine do ispod kolena sa ravnim ili ovalnim izrezom dekoltea, dizajnirana pod palicom Koko Šanel desila se značajna promena. Ne samo da je postala prihvaćena od strane javnosti, već su i drugi dizajneri počeli slično da razmišljaju. To je logično dovelo do ekspanzije, koja je ovu kreaciju sa ulica prenela na velike ekrane, a time još više iskazala glamur i potencijal male crne haljine.

Merilin Monro (foto izvor: www.bbc.co.uk)

Merilin Monro (foto izvor: www.bbc.co.uk)

Napravimo sada jedan skok koji nas vodi u šezdesete godine, kada se pojavio film Doručak kod Tifanija. Verujemo da je opšte poznato, ali ipak mora da se pomene crna haljina koju je u ovom kultnom kinematografskom ostvarenju nosila glumica Odri Hepbern. Njen dizajn potpisuje čuveni modni kreator Iber de Živanši, koji je tvorac i danas popularne modne kuće Givenchy.

Odri Hepbern (foto izvor: www.awardscircuit.com)

Odri Hepbern (foto izvor: www.awardscircuit.com)

Svakako da ovo nije jedini svetli primer male crne haljine na filmu, naprotiv – ima ih nebrojano. Ali podsetimo se sada 1994. godine, i trenutka kada se glumica Elizabet Harli pojavila sa svojim kolegom Hju Grantom na crvenom tepihu. Ona je tada bila odevena u provokativnu crnu haljinu sa velikim zlatnim zihernadlama. Bilo je to nešto što je moglo nositi potpis isključivo modne kuće Versace. Do kraja devedesetih pojaviće se razne varijante crne haljine, ali će joj na najinovativniji način pristupiti kreator Kelvin Klajn, i dvojac Dolce & Gabbana.

Elizabet Harli (foto izvor: www.nypost.com)

Elizabet Harli (foto izvor: www.nypost.com)

Ono što je oduvek bila lepota male crne haljine, jeste da je ona poput belog platna, iliti tačnije definisano – poput crnog platna. Jednostavnije rečeno, ona je odlična podloga za modno eksperimentisanje. U zavisnosti od kroja, svima dobro stoji, a da li će biti komplikovana ili jednostavna zavisi od odabira materijala, detalja i nakita. Njoj se uvek možete vratiti, bilo da idete na posao, u grad, na večeru sa prijateljima, ili na neki važan događaj. Delovaćete glamurozno i samouvereno, a što je najvažnije nikada nećete biti demode, jer mala crna haljina nikada nije, niti će ikada moći da izađe iz mode.

(foto izvor: www.sosueme.ie)

(foto izvor: www.sosueme.ie)

Pogledajte u foto galeriji neke od primera najlepših malih crnih haljina u istoriji mode.