Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Šetnja kroz istoriju filma u pet crvenih cipela

AUTOR: Isidora Spasić 29 Mar, 2016
Šetnja kroz istoriju filma u pet crvenih cipela

Ponekad akteri filmova nisu samo njihovi protagonisti. Ponekad moda postane kultni deo filma. Evo kako to izgleda kada su crvene cipele u pitanju: čarobne šljokicave, uklete baletanke, nanule za plesanje, opasne štikle za bežanje i s kajišićem oko gležnjeva. Takođe vam mogu poslužiti i kao inspiracija, jer su bezvremene i uvek u modi.

Dorothy u “Čarobnjaku iz Oza”

Čarobnjak iz Oza

Godine 1939. ove čarobne cipelice, kako u životu malene Dorothy Gale, tako i glumice koja je oživela njen lik, Judy Garland, jedne su od najpoznatijih filmskih artefakata svih vremena. Iako predviđene da budu srebrne, jer je tako napisano u romanu na kom je film zasnovan, od te ideje se odustalo kako bi se iskoristio maksimum tehnikolora koji je počeo da biva važan za holivudske blokbastere. Gilbert Adrian je kreirao kostime, pa tako i ovaj čuveni par cipelica na štiklu sa mašnicom i oko 2300 crvenih šljokica na svakoj. Tačan broj napravljenih za potrebe filma ne zna se, ali se zasigurno zna za pet pari, od kojih su jedne ukradene 2005. godine i nikada pronađene. U čast pedesetogodišnjice filma, Harry Winston kompanija koja se bavi nakitom, a pre svega dijamantima, napravila je repliku ovih cipela od dvadeset petorokaratnih dijamanata i 1500 rubina, u vrednosti od tri miliona dolara. Ovo je ujedno najskuplji par cipela ikada na svetu. Swarovski je 2008. godine u okviru nedelje mode u New Yorku organizovao takmičenje u redizajniranju čuvenih cipela na kojem su učestvovali i Moschino, Gwen Stefani i Diane von Furstenberg.

Vicky u “Crvenim cipelama”

Crvene cipele

Kada se priča o crvenim cipelama i filmu, bilo bi krajnje neuobičajeno ne spomenuti ovaj iz 1948. godine. Moira Shearer glumi balerinu Victoriu Vicky Page, emotivno rastrzanu između čoveka koga voli i ambicije da postane primabalerina. Ljubavna drama se odigrava tokom njenog učešća u baletu “Crvene cipele” inspirisanom i zasnovanom na istoimenoj bajci Hansa Christiana Andersena. Reč je o ukletim baletankama koje zli obućar proda devojci; ona zbog njih ne može da prestane da pleše i da se zaustavi. Kada na kraju ipak skupi hrabrost da ih skine, umire, a baletanke nalaze drugu žrtvu. Ovde je boja veoma simbolična, jer nije tipična za ovakvu vrstu cipela. Crvena boja u ovom slučaju predstavlja život, pokret i ljubav, ali takođe i smrt.

Sandy u “Brilijantinu”

Brilijantin

Olivia Newton-John je je 1978. godine ovekovečila čuveni lik Sandre Olsson, poznatije kao Sandy. U ovom kultnom mjuziklu njena pojava je dominirala jer je svojom svetlom puti, plavom kosom i očima, predstavljala tipičnu američku lepoticu. Na početku nosi vrlo ženstvenu odeću, haljinice i džemperiće, u pastelno žutim i roze bojama. Na kraju filma dešava se preokret kada se pojavljuje u crnoj uskoj odeći, kožnoj jakni i, naravno, crvenim drvenim nanulama na štiklu, koje su stvarale upadljiv kontrast. Ovaj preobražaj njenje ličnosti duboko je utemeljen u modnom twistu, u kom dominiraju štiklice. Popularna mlada manekenka Gigi Hadid je za prošlogodišnji maskenbal povodom Noći veštica, na žurki Heidi Klum, bila obučena upravo kao Sandy sa nezaobilazno upadljivim crvenim cipelama.

Lula u “Divlji u srcu”

Divlji u srcu

David Lynch je poznat po izboru lepih glumica koje često igraju fatalne žene u njegovim filmovima. Tako je i Laura Dern 1990. godine odigrala Lulu Fortune, koja zajedno sa svojim ljubavnikom Sailorom (Nicolas Cage) beži od ljudi koji žele da ga ubiju. Sa elementima trilera i drame, ovo je pre svega pravi linčovski road movie. Poznat po svojoj fascinaciji Šezdesetim godinama, Lynch često koristi muziku iz tog perioda kao i elemente u scenografiji i kostimu. Ovaj film aludira ni manje ni više nego na “Čarobnjaka iz Oza”, pre svega u pojavi veoma kičaste dobre vile i naravno crvenih cipela. Luline haljine kao i Sailorova jakna od zmijske kože samo su neki od legendarnih odevnih komada, ali pre svega njene narandžasto-crvene špicaste cipele na štiklu. Cipele su naravno uparene sa karminom iste nijanse, jačine i efekta.

Cherilyn u “Clueless”

Kad se pojavila 1995. godine, ova komedija doživela je veliki uspeh i zauzela važno mesto u istoriji tinejdžerskih filmova sa čitavim kultom obožavalaca. Veliki faktor za to je moda u ovom ostvarenju, koja je oličenje Devedesetih i često je kopirana kada želi da se postigne izgled tih godina. Cherilyn Cher Horowitz, dobrodušna bogatašica koju igra Alicia Silverstone, shvatiće da nije sve u bogatstvu i lepoti, ali neće odustati od mode. Tako njene oble crvene cipele s kajišićem oko gležnjeva, predstavljaju razmaženu devojku sa stilom, koja ne bi omanula ni da ih danas obuje.