Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Upoznajte Valentinu Sampajo, prvu trans manekenku brenda Victoria’s Secret

AUTOR: Ljubisav Panić 09 Sep, 2019

Ljudi i dalje misle da je prilagođavanje pola nekakav nakaradni hir. Nešto što pojedinci urade da bi lakše došli do partnera ili zato što jednostavno ne znaju šta će sa sobom. U stvarnosti se ne može izvršiti bez potvrde od najmanje dva psihijatra i praćenja od minimum godinu dana, posle čega se započinje sa dugotrajnim endokrinološkim i hirurškim procedurama.

Brazilska manekenka Valentina Sampajo prošla je kroz ceo proces sa puno sreće. Mimoišli su je mnogi problemi koji pogađaju trans osobe. Psiholog je primetio da je transrodna kada je imala osam godina. Njeni roditelji su to prihvatili s puno razumevanja i ostali ponosni na svoje dete. Prema sopstvenim rečima, ona se oduvek osećala kao devojka. Drugi su je doživljavali na taj način i pre prilagođavanja pola tako da nije imala problema u školi. Prve velike prepreke usledile su kasnije.

Valentinina neverovatna lepota primećena je kada je sa šesnaest godina upisala studije mode i postala manekenka agencije iz Sao Paula. Prvi put je trebalo da prošeta modnim pistama 2014, ali je dobila otkaz zbog toga što se izjašnjavala kao trans osoba. Obaveštena je da je brend konzervativan i da njihovi klijenti ne bi blagonaklono gledali na trans manekenku. Nekoliko godina kasnije pariski predstavnici modne industrije nisu imali sličnih problema.

U njene angažmane se ubrajaju fotografisanja za Vanity Fair i Elle Mexico (foto Facebook; Valentina Sampaio Daily)

U njene angažmane se ubrajaju fotografisanja za Vanity Fair i Elle Mexico (foto Facebook; Valentina Sampaio Daily)

Kompanija Loreal, poznata po proizvodnji kozmetičkih proizvoda, producirala je kratki film o Valentini 2017. godine i učinila je jednim od svojih zaštitnih lica. Kada se ubrzo posle toga  pojavila na naslovnoj strani francuskog magazina Vogue napravljen je presedan – nijednoj trans manekenki to nije pošlo za rukom ranije. Valentina je do sada pozirala za naslovne strane mnogih magazina i radila za brendove kao što su Dior, H&M, Marc Jacobs, Moschino i Philipp Plein. Sve to vreme jedan poznati brend okretao je glavu na drugu stranu.

Victoria’s Secret, kultni proizvođač donjeg veša, u poslednje vreme posustaje i trpi brojne kritike. Manji, udobniji i društveno osvešćeniji brendovi uspešno se bore za poziciju na tržištu i poručuju da je došlo vreme za promene. Model Karli Klos nedavno je izjavila da je napustila Victoria’s Secret jer se nije slagala sa načinom na koji brend definiše lepotu. Osećala je da radeći za njih ne šalje pravu poruku mladim devojkama. Veće kontroverze izazvao je marketinški stručnjak kompanije Ed Razek, kada je izjavio da šou Victoria’s Secret ne bi trebalo da uključuje „transeksualce“ i da plus sajz modele publika ne želi da vidi. Situacija se nedavno prilično promenila.

Dvadesetdvogodišnja Valentina oduševila je svet početkom avgusta. Obavestila je javnost da je postala prvi trans model u istoriji koji će raditi za Victoria’s Secret brend. Devojci koja svet mode čini boljim konačno se ostvario dugogodišnji san, a samo nekoliko dana kasnije Ed Razek je dao otkaz. Dobro je kada lepo lice dovodi do jednako lepih promena. Mlada manekenka izjavila je da je veoma ponosna na svoja dostignuća i da je to samo početak. Veruje da bi trebalo da koristi glas i vidljivost da bi promenila status kvo. Well, go get them girl!

#184 City Magazine // Početak

Izdvojeno za tebe

Neverovatna transformacija: Šminka za venčanje potpuno preobražava mladu

Svaka devojka sanja da izgleda savršeno na dan svog venčanja, a šminka u tome igra veliku ulogu. Zato je danas…

Nova kapsula za podmlađivanje

Dr. GRANDEL BEAUTYGEN linija kozmetičkih proizvoda za podmlađivanje i obnavljanje kože najvišeg kvaliteta zasnovana je na efikasnom delovanju ekstrakta snežne…

Bioten i Biopoint održali događaj povodom početka akcije

Početak akcije „Lilly, Bioten i Biopoint vas vole i misle na vas“ svečano je obeležen u Lilly drogeriji u Vasinoj…

Najbolje sa crvenog tepiha na Venecijanskom filmskom festivalu

Filmski festival u Veneciji je možda raj za ljubitelje sedme umetnosti koji su ove godine imali priliku da uživaju u…