Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Zašto je Kopenhagen nova prestonica stila?

AUTOR: CityMagazine 05 Feb, 2020
Zašto je Kopenhagen nova prestonica stila?

Prošle nedelje održana je Nedelja mode u Kopenhagenu, na kojoj su skandinavski dizajneri izložili svoje kolekcije za jesen/zimu 2020/21. Iako još uvek ne dostiže popularnost događaja sličnog tipa u Njujorku, Londonu, Milanu i Parizu, ovaj kutak Evrope iznova uspeva da privuče veliki broj posetilaca. Da li je posredi kreativnost mladih modnih stvaralaca ili ulični stil dama i gospode koji žive u ovom gradu, ostaje da nagađamo… No, mi smo ipak odlučili da potražimo odgovor, a on vas očekuje u nastavku.

Modna scena u usponu

Kao što smo mogli i da pretpostavimo, broj novinara i influensera koji kraj januara odluče da provedu u Kopenhagenu raste iz godine u godinu. Stoga, za razliku od Meksiko Sitija ili Moskve, ovaj grad više ne mora da traži svoje mesto pod suncem. Zahvaljujući mladim dizajnerima, danska modna scena se nalazi u usponu i o njoj će se tek govoriti. Sve je počelo početkom ovog veka, uspehom brenda Ganni. Naime, osnivači su želeli da stvore pravu skandinavsku marku, koja neće prerasti u kliše hiperminimalizma. Vremenom su svoju ideju sproveli u delo, tako da svake godine izbacuju komade sa printom neočekivanih krojeva, koji se mogu nositi u svakoj prilici. Trenutno Ganni posluje na preko 400 lokaliteta širom sveta, i otvorio je vrata konceptualnim radnjama, kojih u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj ima ukupno 21. Treba dodati i da je postao najprodavaniji brend na sajtu za kupovinu Net-a-Porter, ali i da uživa podršku influensera na Instagramu.

Skandinavski stil

Pored modnih kreatora na kojima možemo da im pozavidimo, ono što privlači posebu pažnju jeste skandinavski stil oblačenja, pri čemu pre svega mislimo na dame. Praktičan i ženstven, njihov garderober poseduje sve što je potrebno modernoj ženi. Najveći akcenat je na kroju, međutim nimalo ne zaostaje ni boja materijala od kog je komad sašiven. Reč je o neutralnim ili jednobojnim modelima, koje nose na ležeran način, koji često uključuje ovesize momenat. Stoga, nije čudo što veliki broj modnih influenserki potiče upravo iz Kopenhagena ili drugih skandinavskih gradova.

Izvor: Elle France