Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Bebe rođene 2017. neće morati da polažu vozački ispit

AUTOR: CityMagazine 06 Jun, 2017
Bebe rođene 2017. neće morati da polažu vozački ispit

Verovatno ste mislili da samo deca bogatih neće morati da nauče da voze budući da će ih lični šoferi prevoziti gde god požele. E pa razmislite ponovo, pošto budućnost u kojoj ćemo se svi voziti automobilima bez vozača izgleda verovatnija nego ikada. 

Optimističke prognoze kažu da će ova inovacija zaživeti na ulicama najrazvijenijih svetskih gradova za oko 15 godina. To bi značilo da ljudi koji su rođeni ove godine neće morati ni da pohađaju časove vožnje niti da polažu ispit.

U izjavi za The Telegraph, direktorka britanskog ogranka kompanije AXA, Amanda Blanc je rekla da se osiguravajuće kuće već uveliko pripremaju za autonomna vozila i očekuju da ona do 2032. godine postanu normalna pojava u saobraćaju.

Da li ćemo doživeti vreme u kojem se kola voze sama?
Da li ćemo doživeti vreme u kojem se kola voze sama?

Ako zamišljate sumornu budućnost iz naučnofantastičnih romana i filmova u kojoj mašine preuzimaju sve uloge čoveka i na kraju se okreću protiv svog tvorca, opustite se (bar za sada) jer su predviđanja da će autonomna vozila smanjiti broj udesa i učiniti ulice bezbednijim, ali i obezbediti jeftiniji prevoz za najsiromašnije slojeve stanovništva.

Da li je se radi o neosnovanom optimizmu i marketingu proizvođača ovih vozila ili verovatnoj budućnosti u kojoj ćemo svi uživati, ostaje da se vidi u godinama koje slede. U svakom slučaju, sve je bolje nego biti na suvozačkom mestu automobila koje vozi naše dete koje je upravo dobilo dozvolu.