Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Evo zašto automobilski prozori imaju male crne tačke

AUTOR: CityMagazine 09 May, 2019

Crne tačke na vetrobranskim staklima i prozorima, kao i crni obruči koji ih okružuju, zaista imaju svoju ulogu. To je povezano sa načinom izrade prozora. Od 1950-ih i 1960-ih godina, proizvođači automobila počeli su da koriste lepak za držanje prozora na kolima, umesto metalne opreme.

Ovaj lepak je obavljao dobar posao, ali nije bilo baš estetski lepo. Crni obruči koje vidite oko prozora automobila, se nazivaju frit. Fritovi (i tačke koje ih graniče) su napravljene od keramičke boje. Oni drže lepak na mestu, što zauzvrat drži prozore na mestu.

Što se tiče tačaka, one su tu da naprave estetski prelaz od gustih crnih linija do prozirnosti prozora. Tačke nisu nasumično postavljene. One su pozicionirane u takozvanom „polutonskom uzorku“, postajući sve manje i udaljenije. Međutim, čak i tačke nisu tu samo za dekoraciju. Njihova druga svrha, pored vizuelnog efekta, je i kontrola temperature. Da bi staklo prozora i vetrobransko staklo bilo savijeno onako kako jeste, staklo mora da se zagreva. Crno obojeno staklo zagreva se brže od ostatka prozora. Tačke su tu da rasporede toplotu malo ravnomernije.

#183 City Magazine // 85 preporuka za leto

Izdvojeno za tebe

Koje novine će ponuditi novi iPhone?

Apple je uvek bio poznat kao kompanija koja je pravila savršeni balans između izgleda i funkcionalnosti svojih uređaja. Njihovi novi…

Evo šta znači skraćenica GIF i kako se pravilno izgovara

Većina ljudi ih rado koristi na društvenim mrežama, ali retki su oni koji su sigurni u to kako se zapravo…

Ukoliko koristite neku od ovih lozinki, odmah je promenite

Nedavno sprovedeno istraživanje je otkrilo najčešće korišćene lozinke i predstavilo zabrinjavajuću sliku korisnika interneta i sajber kriminala.

Huawei P30 Pro oduševljava bojom, tehnologijom i dizajnom

Da bi se dizajn uklopio u naš svet čestih promena, mora da ispuni naše potrebe. Ne radi se samo o…