Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Najinteresantnija policijska kola na svetu

AUTOR: Isidora Spasić 03 Oct, 2019
Najinteresantnija policijska kola na svetu

Kada pored vas projure policijska kola, mala je mogućnost da ćete se obradovati, jer to retko kad sluti na dobro. Verovatno se zbog toga nikada niste upitali kako sve policijska kola mogu biti dizajnirana, zbog čega vam prikazujemo estetski svetle primere ovog tipa vozila.

Alpine A110, Francuska

Foto izvor: www.motor1.com

Ova simpatična lepo stilizovana retro kola francuske žandarmerije pojavila su se 1966. godine. Težina auta iznosi samo 770 kilograma, što ga čini lako pokretnim i pogodnim za brzu vožnju. Prva verzija A110 kola pojavila se 1961. godine, i bila je zamišljena kao trkački auto.

BMW Isetta, Nemačka

Foto izvor: www.commons.wikimedia.org

Dotična kola nastala su 1955. godine, na osnovu italijanskog dizajna. Iako sada deluju smešno, a i nisu praktčna jer ne razvijaju naročitu brzinu, omogućila su BMW-u da se razvije u jaku kompaniju koju svi danas znamo.

Lamborghini Huracán LP 610-4, Italija

Foto izvor: www.fortune.com

Italijanska policija, odnosno zvanično rečeno Polizia, najpoznatija je prema jednom drugom modelu Lamborghini kola imena Gallardo. Međutim, ono što je naročito interesantno kada je Huracán u pitanju jeste to što se on uglavnom koristi u slučajevima kada je potrebno hitno prebacivanje ljudskih organa radi transplantacije.

Ford RS200, Engleska

Foto izvor: www.pinterest.com

Ford RS200 pomalo podseća na DeLorean kola iz filma Povratak u budućnost. Ono što je naročno korisno kod njega, a što ujedno olakšava policajcima da budu efikasni, jeste jak motor. Uz to je ovaj auto spadao u grupu B trkačkih kola.

Dodge Viper GTS, Amerka

Foto izvor: www.pinterest.com

Iza toga kako su ova super brza kola dospela u policijsku upotrebu stoji zanimljiva priča. Naime, dok su policajci iz malog grada u Ilinoisu jurili jednog gospodina, on je od njih bežao upravo u ovim kolima. Na kraju, kada su ga konačno uhvatili, konfiskovali su auto koji je automatski postao sastavni deo njihove marice.

Datsun 240Z, Japan

Foto izvor: www.tamiyaclub.com

Kada se Datsun 240Z prvi put pojavio 1971. godine, dolazio je u dve verzije, od kojih je druga razvijala brzinu do 131 kilometar na sat. Ova kola upečatljivog i elegantnog dizajna od 1972. godine služila su kao patrolni auto na autoputu u Kanagava okrugu.

Brabus G-Wagen, Ujedinjeni Arapski Emirati

Foto izvor: www.zercustoms.com

Poznat kao mesto bogatstva i luksuza, jasno je da Dubai neće moći da ima neka regularna policijska kola. Ovo moćno vozilo u formi džipa predstavlja pravu silu, pogodnu za jurnjavu po peskovitim dinama.

Lykan Hypersport, Ujedinjeni Arapski Emirati

Foto izvor: www.thesupercarblog.com

Sve što Dubai može da uradi, Abu Dabi uspe da nadmaši. Pravi primer za to jesu veličanstvena Lykan Hypersport kola, kojih postoji samo sedam komada. Razlog za to je verovatno cena, jer samo jedan auto košta 3.4 miliona dolara. Tako da, jednostavno rečeno, ovo ni po čemu nisu prosečna policijska kola.

Naslovna fotografija: www.tamiyaclub.com