Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ovo je novi najskuplji automobil na svetu

AUTOR: CityMagazine 06 Mar, 2019
Ovo je novi najskuplji automobil na svetu

Ovih dana je predstavljen automobil koji je već oborio rekord kao najskuplje prodat model do sada. U pitanju je Bugatti La Voiture Noire, čija je dogovorena cena 12 miliona evra, i to bez poreza, a iza njegove ideje krije se jedna zanimljiva priča.

Po čemu je to ovaj automobil toliko poseban i vredan da je prodat za tako vrtoglavu cifru? Pre svega, u pitanju je jedinstven model koji se više neće proizvoditi, tako da će njega posedovati isključivo anonimni kolekcionar koji ga je već pazario. Karakteriše ga 8-litarski W16 motor sa 4 turbo punjača i jačinom od 1.500 ks (1.103 kW) i obrtnim momentom od 1.600 Nm. Njegov dizajn urađen je tako da podseća na legendarni Bugatti Type 57 Atlantic, koji je veoma važan za istoriju samog brenda.

Ovaj brend je na početku svog postojanja proizveo mnoge modele koji su učestvovali i pobeđivali na raznim trkama, ali je ujedno po posebnim porudžbinama radio modele za bogate trgovce, biznismene i druge bitne figure svog doba. Jedan od takvih automobila je i model Type 57 Atlantic, proizveden između 1936. i 1938. godine u četiri primerka. Svaki je bio poseban po nekom određenom detalju.

Novi automobil pored modela koji ga je inspirisao

Novi automobil pored modela koji ga je inspirisao

Prvi model je otišao kod jednog pariskog preduzetnika i kasnije je prepolovljen, kada se zaglavio na jednom pružnom prelasku. Drugi je kupio baron Viktor Rotšild, a danas je u vlasništvu američkog kolekcionara Pitera Malina. Treći je kupio jedan britanski advokat, a danas je u vlasništvu Ralfa Lorena. Četvrti model je osmislio i vozio sin Etorea Bugatija, Žan Bugati. Žan je poginuo u saobraćajnoj nesreći 1939. godine, a automobil je vozom krenuo ka Bordou, kao i mnogi drugi modeli fabrike u Molshajmu.

Prodat je za 12 miliona evra, bez poreza

Prodat je za 12 miliona evra, bez poreza

Ovaj automobil već je dobio nadimak La Voiture Noire, što u prevodu znači „crni auto“, a od te 1940. godine, gubi mu se svaki trag. Novi model dobio je ime po njemu, ali kada bi se originalni primerak pojavio odnekud, to bi sigurno bio još upečatljiviji rekord po pitanju cene. U prilog tome ide tvrdnja da je Ralf Loren odbio da proda svoj primerak za više od 100 miliona dolara.

Urađen je samo u jednom primerku

Urađen je samo u jednom primerku

Novi najskuplji model, iako inspirisan ovim legendarnim Type 57 Atlantic modelom, za svoj izgled treba da bude zahvalan jednom novijem automobilu. U pitanju je Bugatti Chiron, koji je korišćen kao osnova, naravno sa brojnim tehničkim unapređenjima. Šta vi kažete na ovaj model i na priču koja ga je inspirisala?