Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Tinejdžerka genijalnim izumom eliminisala sve mrtve uglove u kolima

AUTOR: CityMagazine 11 Nov, 2019
Tinejdžerka genijalnim izumom eliminisala sve mrtve uglove u kolima

Mrtvi uglovi su veliki problem tokom vožnje. Zbog činjenice da nam retrovizor i ogledalo ne pružaju savršenu preglednost druma, ponekad nismo u stanju da vidimo vozila koja prolaze pored nas, što može dovesti do saobraćajnih nesreća ako nismo obazrivi prilikom prestrojavanja. Posebno je teško primetiti motore i bicikle, koje ponekad zaklanja deo karoserije pored zadnjeg stakla.

Izgleda, međutim, da je na pomolu rešenje ovog problema, a to možemo da zahvalimo ni manje ni više nego jednoj 14-godišnjoj devojčici. Ime ove tinejdžerke je Alejna Gesler i ona je izmislila genijalan sistem za eliminisanje svih mrtvih uglova u vozilu, koja kompletnu karoseriju oko stakla čini praktično providnom.

Kako funkcioniše ovaj sistem? Vrlo jednostavno. Alejna je modifikovala delove karoserije uz pomoć kamera, 3D štampača i LED ekrana. Ona je postavila kamere izvan vozila tako da pokrivaju mrtve uglove koje zaklanjaju delovi karoserije. Te iste delove je zamenila 3D odštampanim stubovima koji sa unutrašnje strane na LED ekranima projektuju sliku koju vidi kamera spolja. Sledeći video će vam pokazati kako to izgleda u praksi.

Alejna je prezentovala svoj projekat na takmičenju za mlade naučnike, matematičare i inženjere, na kome je zauzela prvo mesto i odnela kući nagradu od 25.000 dolara. Sigurni smo da ovo neće biti poslednji izum koji će smisliti ova talentovana mlada dama.

Izvor: My Modern Met