Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
U ovim zemljama je najopasnije voziti

Može biti zastrašujuće biti za volanom u stranoj zemlji. Različiti jezici i vozačke prakse samo su neke od razlika, a u nekim zemljama je vrlo opasno voziti.

Prema najnovijem izveštaju Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o stanju na putevima, 1.33 miliona smrtnih slučajeva u saobraćaju dogodi se svake godine – i to je vodeći uzrok smrti među decom i mladima. Zemlje koje su najopasnije za vožnju su one sa najvećom stopom smrti u drumskom saobraćaju na svakih 100.000 ljudi.

Zemlja sa najvećom stopom smrti u drumskom saobraćaju je Libija, zatim Sveta Lucija, Burundi, Zimbabve i Dominikanska Republika, navodi se u izveštaju SZO. Međutim, postoje neke „opasne“ zemlje koje su sigurnije nego što mislite. Najsigurnije ili najniže stope imali su San Marino i Maldivi, po izveštaju.

Svake 24 sekunde neko umre na putu. U Libiji je prebrza vožnja glavni uzrok nesreća. Ne pomaže to što se broj automobila u zemlji udvostručio, mnogim vozilima nedostaju osnovne sigurnosne potrebe kao što su sigurnosni pojasevi, a putevima su i te kako potrebne popravke.

Izvor: Reader’s Digest

Naslovna fotografija: Pexels