Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Android 10 dostupan sa tamnom temom za uštedu baterije

AUTOR: CityMagazine 15 Sep, 2019
Android 10 dostupan sa tamnom temom za uštedu baterije

Google je zvanično objavio Android 10, prvu verziju softvera sa imenom bez deserta. Ažuriranje, ranije poznato kao Android K, pojavilo se na Pixel telefonima i biće dostupno ostalim Android telefonima kasnije ove godine. Pored nove šeme imenovanja, Android 10 dolazi sa mnoštvom funkcija, uključujući novi mračni režim, kontrole privatnosti i Live Captions.

Uprkos dugoj listi poboljšanja, nova mračna tema verovatno će biti jedna od popularnijih karakteristika ovog ažuriranja. Postavka za uštedu baterije, koju možete da omogućite u Androidovim brzim podešavanjima, promeniće pozadinu menija širom sistema u crnu, kao i određene Google aplikacije poput Fotografije i Kalendara. Google takođe dozvoljava programerima drugih proizvođača da podrže tu funkciju, tako da bi trebalo da vidite da će vaše aplikacije vremenom potamneti.

Google napominje da šema tamne boje može imati značajan uticaj na trajanje baterija za telefone sa OLED ekranima, a tamni režim će se automatski uključiti kada omogućite režim štednje baterije. Android 10 takođe dolazi sa ugrađenim Live Captions, novom funkcijom koja automatski generiše titlove u realnom vremenu za bilo koji zvuk koji se reprodukuje na vašem telefonu, uključujući telefonske pozive, video snimke i podkaste.

Zvanična verzija Androida 10 dostupna je za sve Pixel uređaje

Zvanična verzija Androida 10 dostupna je za sve Pixel uređaje

Ostale izmene uključuju nove navigacijske gestove slične iPhone-u, za koje Google kaže da su optimizovani za prikazivanja od ivice do ivice, brže bezbednosne ispravke i veću kontrolu nad praćenjem lokacije i podešavanjem praćenja oglasa. Na strani digitalnog blagostanja, Google uvodi i nove kontrole obaveštenja, koje vam dozvoljavaju da utišate specifična upozorenja, i novi režim fokusiranja, koji vam omogućava privremeno pauziranje aplikacija koje bi mogle ometati pažnju. Režim fokusa za sada je još uvek u beta verziji, ali Google omogućava ljudima da se prijave na beta testiranje funkcije.

Kao i prethodnih godina, Android 10 će prvo biti dostupan vlasnicima telefona Pixel, a drugi će biti ažurirani kasnije ove godine. U zavisnosti od tipa telefona, to bi moglo značiti da ćete morati da sačekate nedeljama ili mesecima pre nego što budete imali priliku za ažuriranje.