Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Evo koja je razlika između rutera i modema

AUTOR: CityMagazine 04 Apr, 2019
Evo koja je razlika između rutera i modema

Verovatno znate da vam trebaju ove dve stavke da biste dobili pristup internetu, ali možda ne znate zašto. Evo kratkog objašnjenja čemu one služe odnosno šta zaista rade.

Ruter kreira mrežu unutar vašeg doma za vaše uređaje, a modem daje toj mreži pristup Internetu. Dakle, ako ovo čitate na uređaju koji je povezan na WiFi, to znači da ste povezani na bežičnu mrežu koju je podesio vaš ruter. A vaš ruter pristupa Internetu preko vašeg modema.

Evo u čemu je razlika...

Evo u čemu je razlika…

Po kom principu radi ruter?

Ruter kreira lokalnu pristupnu mrežu (LAN) koja povezuje uređaje prosleđivanjem „paketa podataka” između njih, prema sajtu posvećenom potrošačkoj tehnologiji. Svakom uređaju u mreži dodeljuje se lokalna adresa internet protokola (IP) tako da se ovi paketi podataka šalju na pravo mesto.

Po kom principu radi modem?

Modem se povezuje sa vašim ISP-om [Internet Service Provider] koji obično pruža ili kablovsku ili DSL internet uslugu. Kablovski modemi će imati isti koaksijalni konektor koji se nalazi na vašem televizoru ili kablovskoj kutiji. Vaš kablovski modem šalje i prima električni signal preko žica, koristeći nekoliko megaherca prostora signala u isto vreme.