Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Filmski kvalitet fotografije i video snimaka nadohvat ruke

AUTOR: Filip Milosavljević 25 Aug, 2020
Filmski kvalitet fotografije i video snimaka nadohvat ruke

Fotografija se, baš kao i sve ostale grane umetnosti, menja i napreduje u skladu sa tehnološkim napretkom. Dug je razvojni put od ogromnih skalamerija za fotografisanje gde su svi morali dugo da budu mirni, pa do današnjih aparata na mobilnim telefonima koji nam pomažu da uhvatimo sve trenutke i kadrove koje poželimo sa lakoćom.

Kada se uporedi veličina opreme koja nam je nekad trebala – kabasti aparati, rezervni filmovi sa malim brojem fotografija i veliko strpljenje – sa onim od danas, razlika je i više nego očigledna. Sve što vam danas treba je mobilni telefon koji staje u džep, i kojim možete napraviti vrlo upečatljive fotografije i video snimke za tren oka. U kontekstu kvalitetne kamere, naša današnja preporuka su telefoni iz serije Samsung Galaxy Note20, koja dolazi u tri prelepe metalik boje, sa velikim ekranom na kojem se mogu videti bogate boje i lako pregledati i izmeniti sve napravljene fotografije. Tu su i telefoni iz serije Samsung Galaxy S20, koji će promeniti način na koji gledate na mobilnu fotografiju i oduševiti vas mogućnošću za ogromno zumiranje detalja.

Svako može biti fotograf

Većina nas je navikla da može da uhvati svaki trenutak iz okoline i ovekoveči ga, tako da to za mnoge predstavlja ne samo povremenu zanimaciju, već i hobi. Ima puno parametara koje treba uzeti u obzir prilikom analize kvaliteta napravljenih fotografija, a među njima su oštrina, paleta boja i sveukupni doživljaj onog što je predstavljeno. Za upečatljive fotografije potrebno je imati kameru sa velikim brojem megapiksela, višestrukom mogućnošću zumiranja detalja i dovoljnom brzinom pravljenja i obrade fotografija.

Uz odnos stranica od 21:9 i snimanjem od 24fps, kamera na Galaxy Note20 seriji sa 8K rezolucijom omogućava pravljenje video snimaka filmskog kvaliteta. Zahvaljujući moćnom Pro Video režimu sa profesionalnim fokusom, zvukom, ekspozicijom, osvetljenjem i mogućnostima zumiranja uz pravljenje snimaka od 120fps u FHD rezoluciji, korisnici pred sobom imaju zaista autentično video iskustvo. Samsung Galaxy S20 je još jedan od modela koji zahvaljujući svojoj kameri na bazi veštačke inteligencije savršeno odgovara ovim kriterijumima. Treba istaći njegovu nona-binning tehnologiju za kombinovanje devet piksela u jedan, zbog čega nikad nećete morati da brinete o oštrini i vidljivosti detalja na vašim fotografijama.

Fotografije dostupne u svakom trenutku

Nekada je jedini način skladištenja fotografija bio u foto-albumima koji baš i nisu pogodni za nošenje sa sobom, tako da ih treba naći i prelistati kada poželite da nađete neku fotografiju. Za puno ljudi, to je i dalje najlepši način gledanja fotografija i vi još uvek možete svoje digitalne fotografije prebaciti u štampani oblik, ali dobra vest je da ih možete čuvati i digitalno, bez zauzimanja fizičkog prostora. Savremeni mobilni telefoni imaju veliki prostor za skladištenje, tako da se ne morate svaki čas brinuti oko brisanja, ali ponekad i to zna da ne bude dovoljno. Međutim, korisnici mogu svoje fotografije i video zapise čuvati na svom Google Photos nalogu, koji je dostupan na svim Samsung telefonima iz nove serije. Sami možete izabrati kako ćete ih podeliti u foldere i kasnije ih lakše pronaći po nazivu ili datumu skladištenja. Dodatna pogodnost je mogućnost prepoznavanja lica osobe sa jedne fotografije i potom pretraživanje baze za sve ostale fotografije sa istom osobom.

Brza i laka obrada fotografija

Kao što svako ko se bavi fotografijom zna, skoro uvek je neophodno naknadno makar malo „doterati“ vaših ruku delo u nekom od programa za obradu fotografija. Čak i ako ste navikli da to radite na računaru, to uopšte ne mora da predstavlja problem kada niste blizu njega, jer to sada možete učiniti na samom mobilnom telefonu. Modeli iz Samsung Galaxy Note20 serije donose 8K rezoluciju, a pored pomenute aplikacije Google Photos, i razne Samsung aplikacije koje vam mogu pomoći u obradi. Dodatna pogodnost je S Pen olovčica koja sve to dodatno olakšava i čini vrlo zabavnim. Tu su mogućnosti za promene dimenzija, dodavanje brojnih efekata, pravljenje kolaža i druge. Takođe možete čak izabrati neke od napravljenih fotografija i video snimaka i od njih napraviti simpatične animacije.

Kvalitet uvek na prvom mestu

Mnoge fotografije koje napravite poželećete da podelite sa porodicom i prijateljima preko društvenih mreža i to se može učiniti vrlo brzo. Međutim, treba imati u vidu da fotografije često tako gube na kvalitetu i što stigne drugoj strani ne izgleda toliko dobro kao pre slanja. Zbog toga je dobra ideja da svoje fotografije skladištite na svom Google Photos nalogu i direktno odatle ih pošaljete kome želite, a sve to bez i trunčice gubitka na kvalitetu. A možete i sami birati kome želite da date pristup nalogu kako bi video ono što ste na njemu uskladištili.

Brzo pravljenje kvalitetnih fotografija okruženja i zanimljivih trenutaka danas je lakše nego ikada, a sa Samsung Galaxy Note20 ili S20 uređajima ne morate da brinete o njihovom skladištenju i deljenju, već možete da se prepustite uživanju u trenutku i pružite vašoj kreativnosti sve ono što joj treba za adekvatan izraz.

Fotografije: Unsplash