Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Google dostigao kvantnu nadmoć

Google je postigao veliku prekretnicu u kvantnom računanju tako što je napravio mašinu sposobnu da izvede proračun koji tradicionalni računar ne može.

U izveštaju Guglovih istraživača, koji je nakratko objavljen na sajtu NASA-e pa uklonjen, tvrdi se da je njihov procesor bio u stanju da u roku od 3 minuta i 20 sekundi izvrši izračunavanje za koje bi najnaprednijem klasičnim računaru Samitu trebalo, kako se navodi, otprilike 10.000 godina.

„Ovo dramatično ubrzanje u odnosu na sve poznate klasične algoritme omogućava eksperimentalnu realizaciju kvantne superiornosti. Koliko znamo, ovaj eksperiment označava prvo računanje koje se može obaviti samo na kvantnom procesoru.“

Kako se navodi, sistem može da izvrši samo jedno visoko tehničko računanje, ali je za upotrebu kvantnih mašina za rešavanje praktičnih problema potrebno još mnogo godina. Dok prototipi takozvanih kvantnih kompjutera postoje, oni mogu da obavljaju iste zadatke koje mogu i klasični računari, mada brže.

„To je značajna prekretnica, prvi put da je neko pokazao da kvantni računari uopšte mogu nadmašiti klasične računare,” rekao je Stiv Brierlej, osnivač kvantnog softverskog startapa Riverlejna, koji je savetnik za kvantne tehnologije vlade Velike Britanije.

Izvor: Independent

Naslovna fotografija: Pexels