Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Humanoidni roboti koji pokazuju da živimo u naučnoj fantastici

AUTOR: Isidora Spasić 12 Mar, 2019

Piše: Isidora Spasić

Nadine

Napravljena na Univerzitetu u Singapuru, Nadine je socijalni robot sa artificijelnom inteligencijom i realističnim izgledom, koji može da komunicira sa ljudima. Izgled i ime dobila je po direktorki odseka za robotiku, a sposobna je da pamti i prepoznaje osobe. Sa osmehom gleda pravo u oči onoga s kojim komunicira, dok je u stanju da se seti i prethodnih razgovora. Nadine menja raspoloženja na osnovu teme o kojoj se govori, pa se smatra da će jednog dana postati lični asistent na poslu i u kući.

Geminoid DK

Intelligent Robotics Laboratory iz Osake napravila je ovog šokantno realističnog humanoidnog robota. Lik je urađen po uzoru na robotičara Henrika Šarfera, a prototip je koštao 200.000 dolara. Hiperrealističan izgled lica, kože, kose, zuba i precizna mimika, kreirani su sa idejom da Geminoid DK proučava ljudske emocije i reakcije nastale nakon susreta sa ovim robotom koji izgleda kao stvarna osoba.

Erica

Kao i robot Geminoid DK, Ericu je takođe stvorio Hiroši Išiguro, iz Intelligent Robotics Laboratory. Osim što ima milo realistično lice, Erica ume da preko njega prikaže empatiju i razumevanje. Ona bez problema pomera lice, glavu, vrat, ramena, ruke i struk. Prepoznaje glas, locira gde se osoba nalazi, i poseduje treking sistem koji registruje pomeranja.

Junko Chihira

Toshiba trenutno radi na usavršavanju androida koji govori tri jezika. Iako Junko Chihira nije naročito agilna, poseduje neverovatne interaktivne sposobnosti, kao i širok spektar ljudskih facijalnih ekspresija. Trenutno se nalazi u jednom turističkom informativnom centru u Tokiju, gde se posetiocima obraća na tri jezika – engleskom, kineskom i japanskom. Sintetička tehnologija njenog govora uskoro će omogućiti da razume pitanja i odgovara na njih.

Petman

Boston Dynamics i Ministarstvo odbrane SAD kreirali su ovog humanoidnog robota kako bi testirali zaštitnu odeću. Senzori u Petman-ovoj veštačkoj koži reaguju na različite hemikalije koje se probiju kroz zaštitno odelo. On stimuliše ljudsku psihologiju tako da menja temperaturu tela i znoji se. Petman ima sjajan balans, može slobodno da se kreće i hoda. Odelo koje prođe njegov test nosiće vojnici i oni koji su zaduženi za brzo reagovanje u ekstremnim uslovima.

Asimo

Honda je pre 18 godina osmislila ovog čuvenog robota. Međutim, on je vremenom usavršavan, pa je dobio na neverovatnoj lakoći, gracioznosti i preciznosti pokreta. Kreće se bez problema, trči, penje se i silazi niz stepenice, skakuće na jednoj nozi, šutira loptu, otvara flašu i sipa piće direktno u čašu. Kako bi ovo postigao, ima bezbroj senzora u ruci koji ga instruiraju da prepoznaje objekte, registruje njihovu težinu, i zna kako da rukovodi sa njima. Ukratko rečeno, Asimo je definitivno jedan od trenutno najnaprednijih robota na svetu.

#183 City Magazine // 85 preporuka za leto

Izdvojeno za tebe

54. Međunarodni salon automobila

54. po redu Međunarodni salon automobila održava se na Beogradskom sajmu i trajaće do kraja marta. Po svim kriterijumima –…

Da li nasilne video igre stvarno izazivaju agresivno ponašanje?

Tvrdnje da nasilne igrice utiču da se mladi ponašaju agresivnije su se mogle čuti još od početka razvoja industrije video…

Čitajte 20% brže uz pomoć ovog softvera

Ako vam se često dešava da nekoliko puta pročitate jednu rečenicu iz email-a da biste razumeli njeno značenje ili da…

Ukloni bivšeg sa slike: Veb usluga koju smo čekali

Nastaviti život posle neuspele veze ume da bude teško, posebno kada se na vašim najboljim slikama sa putovanja nalazi vaš…