Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kako da „raščistite“ virtuelni radni prostor

AUTOR: CityMagazine 10 Aug, 2020
Kako da „raščistite“ virtuelni radni prostor

Većina ljudi svakodnevno koristi računare za posao i to je naročito tačno tokom trenutnog perioda kada mnogi rade od kuće. Bez obzira na to da li radite od kuće ili idete u kancelariju, baš poput fizičkog radnog prostora, i virtuelni treba da bude uređen kako vam ne bi otežavao snalaženje i smanjivao produktivnost.

Svakako verujemo da više vremena provodite na računarima i mobilnim telefonima u poslednje vreme, tako da treba obratiti pažnju na to u kom su stanju. U nastavku pročitajte savete za osveživanje virtulenog okruženja.

Sredite desktop

Desktop je ono prvo što vidite po uključivanju računara i vreme njegovog uključivanja zavisi i od toga da li vam je desktop raščišćen ili preopterećen. Proverite koje sve datoteke (fajlove) i fascikle (foldere) imate tu i da li su vam baš svi neophodni. Pobrišite višak, a one koje želite da sačuvate premestite tamo gde vam najviše odgovara, a ne opterećuje desktop. Tako će vam biti lakše da pronađete ono što vam zaista treba i što redovno koristite.

Očistite fasciklu sa preuzetim stavkama

Ako vam je podešeno da sve što skinete ide u fasciklu pod nazivom Downloads, sva je verovatnoća da tu imate dosta nepotrebnih datoteka i dokumenata. Proverite šta se sve tu nalazi, kako ne bi zauzimalo dragoceni prostor, a možda pronađete i nešto što ste nameravali da upotrebite, pa ste zaboravili. Možete preusmeriti preuzimanje datoteka i na spominjani desktop, ako vam je tako lakše da vodite računa.

Pročistite dolazeće mejlove

Mejlovi vam verovatno stižu svakog dana, ali baš i niste sigurni kada ste poslednji put pročistili inbox? Sad je definitivno vreme za to, jer imate i ograničen prostor na raspolaganju, a i tako ćete brže pronaći mejl koji tražite. Uvek možete pronaći neki od programa koji su specijalizovani za naknadno čuvanje imejlova i rasporedite one dolazeće u nekoliko kategorija. Ujedno, proverite na koje ste se elektronske newsletter-e pretplatili i da li su vam zaista svi neophodni, jer i oni zauzimaju prostor kada stignu.

Izbrišite suvišne programe i aplikacije

Još jedan način da oslobodite prostor na računaru i ubrzate njegov rad jeste da proverite listu instaliranih programa i izbrišete one koje ne koriste. Naravno, ne treba preterivati sa čišćenjem, ali što vam je više prostora slobodno, produktivnost i udobnost pri radu će biti veće. Isto važi i za mobilne telefone, koje ne treba preopteretiti raznim nepotrebnim aplikacijama.

Izvor: Stylist

Fotografije: Unsplash