Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Najbolje aplikacije za trčanje

Ponekad je teško naterati sebe na trčanje, ali to se i te kako isplati jer je u pitanju vrlo zdrava fizička aktivnost. Kada se već odlučite na tako nešto, svakako želite da vreme provedeno u trčanju iskoristite najbolje moguće. U tome vam mogu pomoći razne mobilne aplikacije sa brojnim korisnim funkcijama. Važno je istaći da ne postoji jedna aplikacija koja će svojom funkcionalnošću i mogućnostima odgovarati baš svima, već zavisi šta tačno očekujete od aplikacije. Možda vas interesuje koliku ste razdaljinu prešli, možda koliko je kalorija potrošeno, a možda sa kojim još aktivnostima možete kombinovati trčanje… Koje su najbolje aplikacije za to i kakve opcije nude, pročitajte u nastavku.

Adidas Running (Android, iOS)

Foto: Runtastic

Ova aplikacija je popularna već duže vreme, samo je nekad bila poznata pod nazivom Runtastic. Ona je možda najpribližnija jednom rešenju za više segmenata, jer nudi zaista veliki broj opcija. Meri vam pređenu distancu, brzinu trčanja i vreme koje ste proveli u toj aktivnosti, a tu su i razne audio instrukcije i automatizovana ohrabrivanja. Možete birati koji podaci su vam relevantni, a koje ne želite da vidite, i osnovna varijanta aplikacije je besplatna.

Runkeeper (Android, iOS)

Foto: ASICS Digital

Aplikacija je voljena od strane mnogih zbog toga što koristi GPS u telefonu kako bi iscrtala mapu rute koju ste pretrčali, prehodali ili prošli biciklom. Nudi gomilu podataka u vezi sa tim, kao i sa potrošenim kalorijama, zajedno sa planovima za trening i podsetnicima za iste. Može se sinhronizovati sa nizom drugih aplikacija slične namene, a isto tako i sa brojnim pametnim satovima, što omogućava još lakše pravljenje plana i praćenje aktivnosti.

Weight Loss Running (Android, iOS)

Foto: Verv

Ovde fokus nije samo na trčanju i ulaženju u formu, već i na gubljenju kilograma, odnosno pronalaženja izgleda i stanja organizma kojim ćete biti zadovoljni. Uloga aplikacije je da bude neka vrsta vodiča, odnosno trenera, koji će vam saopštiti kako napredujete sa ciljem i na šta sledeće treba da obratite pažnju. Može se birati između raznih planova za trčanje i mršavljenje, tu su audio uputstva, kao i muzika za trčanje. Osnovna verzija je besplatna, a ona koja se plaća nudi i dodatne opcije.

Sports Tracker (Android, iOS)

Foto: Amer Sports Digital

Nekadašnja ekskluziva za Nokia telefone dostupna je svima besplatno i njen fokus je na raznim vrstama sportskih aktivnosti. To može da bude trčanje, ali i biciklizam ili skijanje, gde dobijate mapu pređene rute, prosečnu brzinu, sagorene kalorije, ali i puls i druge zdravstvene opcije. Aplikacija može služiti kao neka vrsta dnevnika za praćenje napretka, a ima i društveni aspekt komunikacije sa drugim korisnicima i zajedničke motivacije.

Pumatrac (Android, iOS)

Foto: Pumatrac

Pored standardnih opcija za praćenje trčanja, ova aplikacija nudi i još nekoliko zanimljivih dodataka. To je praćenje vremenske prognoze, doba nedelje, dana i meseca kada trčite itd. To kasnije služi za procenu kvaliteta trčanja i upoređivanje sa drugim korisnicima. Posebno zanimljivo je da aplikacija prati vaše ponašanje, npr. da li trčite više uz jednu ili drugu vrstu puštene muzike, ponedeljkom ili subotom, itd.

RockMyRun (Android, iOS)

Foto: Rock My World

Iako jeste namenjena trčanju, ova aplikacija se pre svega fokusira na muziku, odnosno motivaciju tokom te sesije trčanja. Muzika se prilagođava vašoj brzini, pulsu ili nekom trećem parametru koji možete i sami da izaberete. Tu su i već gotove plejliste i stanice sa namerom da vas motivišu na što uspešniji trening, a to se pored trčanja, može iskoristiti i za neku kućnu sesiju vežbanja.

Izvor: Tom’s Guide

Naslovna fotografija: Unsplash