Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Nova onlajn platforma nudi mogućnost angažovanja demonstranata

AUTOR: CityMagazine 10 May, 2019
Nova onlajn platforma nudi mogućnost angažovanja demonstranata

U razvijenim zemljama postoji predrasuda da uglavnom mladi i besposleni troše energiju na proteste, dok ih tzv. tiha većina ignoriše i bavi se rešavanjem svojih problema. To je uglavnom istina, ali da li je tako zbog nezainteresovanosti ljudi za uličnu borbu ili jednostavno zbog činjenice da većina ljudi nema vremena za tako nešto jer je zaokupljena morem poslovnih i porodičnih obaveza?

Ako spadate u osobe koje podržavaju demonstrante, ali niste sigurni da ćete imati vremena da im se pridružite, postoji nova onlajn platforma koja nudi kreativno rešenje vaše dileme. To je sajt Wistand koji će vam omogućiti da angažujete svog privatnog demonstranta koji će umesto vas izaći na ulicu i podržavati različite inicijative do kojih vam je stalo.

Na vama je samo da se registrujete na platformi, izaberete sferu interesovanja za koju želite da agitujete i uplatite određenu svotu novca. Deo te sume će završiti u džepu demonstranta koji će biti vaš svojevrsni klon na protestu i izgovarati slogane i nositi natpise koje ste odredili za njega. Od njega se takođe očekuje i da vas redovno obaveštava o situaciji na terenu i deli slike i video snimke sa protesta na društvenim mrežama.

Nažalost, platformu je za sada moguće koristiti jedino u Francuskoj (a gde drugde?), zemlji u kojoj su već mesecima aktuelni protesti tzv. „žutih prsluka“. Ona još uvek nije zaživela u narodu, ali ima potencijal da ojača demokratski pritisak javnosti na institucije sistema. S druge strane, Wistand pruža priliku i za velike zloupotrebe, ali to se već može reći za svaku onlajn platformu. Vreme će pokazati da li je ovo stvarno efektan način političke borbe ili još jedna u moru kreativnih ideja od koje nije bilo ništa.