Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ove greške skraćuju životni vek vašeg laptopa

AUTOR: CityMagazine 19 Mar, 2019

Držanje u krilu

Samo zato što se zove laptop (lap na engleskom znači krilo) ne znači da treba da ga na krilu stalno i držite. U stvari, stavljanje na tu lokaciju prečesto može skratiti životni vek računara. „Procesor je mozak kompjutera, i on postaje stvarno, stvarno vruć, a negde tu toplotu treba da otpusti”, objašnjava Aron Šofler, direktor firme za popravku računara. Često se ventilator nalazi na dnu laptopa, tamo gde ima malo ventilacije. Ali ako je taj otvor pokriven pantalonama ili ćebetom, vaš laptop bi se mogao pregrejati, ili bi prašina mogla da počne da se nagomilava unutra.

Nikada ga ne gasite

Laptop treba ugasiti barem na svakih nekoliko dana

Laptop treba ugasiti barem na svakih nekoliko dana

Lako je zatvoriti poklopac laptopa na kraju večeri tako da se sledećeg jutra podigne za samo nekoliko sekundi, ali ostavljajući ga stalno upaljenog, znači da ne dobijate ažuriranja koja su vam potrebna. Sistemi moraju da se „zakrpe” da bi popravili ranjivosti ili poboljšali softver. „Većina tih zakrpa ne stupa na snagu ukoliko ne pokrenete računar”, kaže Trei Iland, upravljački partner u kompjuterskoj podršci 5K Partners. On preporučuje da se isključi najmanje jednom nedeljno.

Podižete laptop držeći ga za ekran

Lako je podići laptop na vrhu, gde je ekran, ali to može biti loše za vaš računar. Na plastičnom kućištu vašeg laptopa pričvršćeni su metalni vijci, a podizanje laptopa držanjem za ekran može dovesti do slabljenja i popuštanja tih vijaka.

Nemate instaliran antivirusni softver

Nadamo se da ovo sigurno znate, ali antivirusni softver je od suštinskog značaja za zadržavanje grešaka van vašeg sistema. „Ako dobijete malver ili virus na svom laptopu, on može da se pokrene u tom trenutku i može da razbije ceo laptop“, kaže Iland.

Držite previše otvorenih tabova

Previše otvorenih tabova može dovesti do katastrofe

Previše otvorenih tabova može dovesti do katastrofe

Što više vaš procesor mora da radi, to će više toplote generisati, i na kraju to skraćuje životni vek.

Ne prepoznajete sumnjive linkove

Sigurno će vam se u glavi upaliti lampica kada pop-up tvrdi da ste upravo osvojili 1 milion dolara, ali može biti teže uhvatiti prevarante koji se predstavljaju kao vaši prijatelji. Hakeri mogu da lažiraju jedan od Fejsbuk profila ili mejl adrese vaših prijatelja, a zatim da vam tako pošalju virus. Zato treba biti dosta oprezan prilikom otvaranja mejlova i kliktanja na neproverene linkove.

#183 City Magazine // 85 preporuka za leto

Izdvojeno za tebe

Ljudi su se malo našalili sa kamerama novih Samsung telefona

Na radost svih ljubitelja Samsung pametnih telefona, ovog meseca su izašli njihovi modeli Galaxy S10e, Galaxy S10 i Galaxy S10+.…

Prvi leteći automobil ćete moći da kupite već sledeće godine

Izgleda da ćemo uskoro biti u prilici da nakon mnogo godina predviđanja na našim ulicama i nebu vidimo leteći automobil.…

Evo koliko često bi trebalo da restartujete mobilni telefon

Za mnoge od nas, naši pametni telefoni postali su kamen temeljac života. To utiče na to kako radimo svoj posao,…

Japanska aplikacija pomaže muževima da dekodiraju reči svojih žena

Japanska aplikacija dizajnirana da pomogne muževima da „prevedu“ ponašanje i reči svojih žena, izazvala je veoma burne reakcije. Firma Ezaki…