Italo Kalvino
KULTURA · knjige

Popularnost elektronskih i audio knjiga ne prestaje da raste. Iako je sasvim preuranjeno govoriti o tome kako će ovakvi vidovi književnosti zameniti stare dobre korice i hartiju, ponekad nije loše pružiti šansu i drugačijim oblicima „upijanja“ pisane reči. Danas vam predstavljamo kratku priču čuvenog italijanskog autora, Itala Kalvina.

Italijanski majstor pripovedanja odavno je definisao književne vrednosti koje bi trebalo očuvati u narednih hiljadu godina, a među njima se posebno ističu: lakoća, brzina, tačnost, vidljivost, mnogostrukost i celovitost. U pripoveci koju ste imali priliku da čujete i gledate na početku ovog teksta, a koja nosi naziv The False Grandmother, lako se uočavaju ne samo ovi Kalvinovi postulati, već i ono što najviše volimo kada je ovaj autor u pitanju. Naravno da vas je ova priča setila na Crvenkapu, i to nije nimalo slučajno. Uz to, divan glas poznatog glumca Johna Turturroa i animacije Kevina Ruellea čine savršen spoj i pružaju jednostavno uživanje u književnosti čak i ukoliko su vam oči umorne za klasično čitalačko iskustvo!

mitja_tuskej_knjiga (002) Drugo izdanje knjige “Bez frendova nema brendova” Orhan Pamuk Orhan Pamuk sutra stiže u Beograd knjige Prelepa islandska tradicija poklanjanja knjiga na Badnje veče DSC_0682 Jubilarna petnaesta „Noć knjige“ · ·