https://www.youtube.com/watch?v=R5i9k7s9X_A
U VAZDUHU · flešbek

Pogledajte u ovom sjajnom video klipu kako je izgledao život u Berlinu nekoliko meseci nakon nemačke predaje u Drugom svetskom ratu.

Berlin je zvanično pao 2. maja 1945. godine nakon 16 dana krvave borbe između nemačkih snaga i Crvene armije. Borba bi verovatno trajala još duže, da Hitler 30. aprila nije odlučio da izvrši samoubistvo. Tragovi ratnih razaranja su jasno vidljivi u ovom videu u kojem možemo da primetimo redove razrušenih zgrada i uništenih automobila, a i velike znamenitosti grada kao što su Brandenburška kapija i Rajhstag nisu prošli neoštećeno.

Stanovnici grada deluju relativno bezbrižno dok se voze biciklima, šetaju ili učestvuju u zajedničkim akcijama raščišćavanja rušvina i đubreta. Očigledno je situacija na terenu bilo donekle mirnija nego neposredno posle vojnog poraza, kada su Nemci i pored predaje bili suočeni sa surovom odmazdom od strane sovjetskih vojnika koji nisu prezali ni od ubijanja, otimanja i silovanja. Ipak, i dalje je bilo teško pronaći osnovne životne namirnice, a sistem kanalizacije i gradskog prevoza još uvek nije funkcionisao. Ne treba zaboraviti da u gradu od 2 miliona stanovnika, bar polovina praktično nije imala krov nad glavom u tom trenutku.

Budva Vekovno nasleđe Budve Sv. Tripuna Slavne legende o crnogorskim gradovima 20soviet-female-snipers-colourised-photos-20_cover Neustrašive žene Crvene armije pagecvrads 5 sačuvanih delova tela velikih istorijskih ličnosti · · ·