cycle_ball.width-800-cover
PULS GRADA · sport&rekreacija

Da li ste ikada pogledali svoj bickl i fudbalsku loptu i pomislili da ne bi bilo loše povezati ove dve sportske aktivnosti? Nismo ni mi, ali na naše iznenađenje takav sport već postoji i nosi naziv „ciklbal“, i ne samo to, star je čak 125 godina!

Ciklbal je 1893. godine sasvim slučajno izmislio Nik Kaufman, Amerikanac nemačkog porekla koji je tokom jedne vožnje biciklom njegovim točkom pokušao da pomeri svog psa sa puta (!?). Ubrzo je došao na ideju da isto može da učini i sa loptom i ostalo je (ne baš poznata) istorija.

Ovaj sport se uglavnom odigrava u dvorani na terenu sa dva gola i pet ili šest igrača u svakom od dva tima. Lopta se isključivo pomera biciklom, a njen dodir nogama i rukama je izričito zabranjen.

Kao što možete pretpostaviti, ciklbal je izuzetno težak sport i sudari i povrede su veoma česti tokom jedne utakmice. Možda su to glavni razlozi zašto nije postao znatno popularniji.

Zanimljivo je da cikbal nikad nije bio igran u Engleskoj, inače postojbini modernog fudbala. U današnje vreme mečeve ciklbala možemo pratiti u Austriji, Belgiji, Češkoj Republici, Danskoj, Nemačkoj, Rusiji, Švajcarskoj i Japanu.

U kratkom videu iznad ovog teksta možete videti snimke sa jedne utakmice ovog neuobičajenog sporta.

Predator18+ Otkrivamo: Ko su trojica najhladnokrvnijih fudbalera sveta? 1(3) Otkrivamo: 8 saveta za funkcionalni trening Suarez Revolucija u sportu: adidas napravio „novu kožu“ adult-1850925_960_720_cover Psovanje poboljšava trening · · ·