oscar-2103653_960_720
KULTURA · film/TV

Nagrada američke filmske akademije poznata kao Oskar, koju dodeljuje institucija pod nazivom Akademija filmskih umetnosti i nauka svake godine uručuje priznanja za najbolja ostvarenja iz oblasti filma. Oskar predstavlja najprestižniju nagradu koju filmski radnici mogu da dobiju i zlatnim se slovima upišu u istoriju filma. 

Dakle, da zaključimo – ulog je velik a nagrada prestižna, međutim, nije redak slučaj da se kao i prilikom drugih nagrada, naprave propusti koji se pamte i o kojima se priča i mnogo nakon što je dodela Oskara odavno završena! Žiri sastavljen od najstručnijih ljudi iz filmske industrije dodeljuje nagrade za najbolju režiju, scenarijo, montažu, scenografiju, glumu… Ponekad im je izbor olakšan, ukoliko konkurencija nije kvalitetna, a postoji samo jedan film koji se posebno izdvaja, ali nemali broj puta morali su da biraju između nekoliko kultnih ostvarenja. U tim situacijama, naravno da će ljubitelji filmova ostati razočarani ukoliko njihov omiljeni režiser ili glumac ne osvoji nagradu. Najpoznatiji primer je onaj sa Leonardom Dikaprijom, koga je Oskar zaobišao nekoliko puta, a imao je fantastične uloge u kultnim filmovima. Nagradu je osvojio tek pre dve godine za najbolju ulogu u filmu Povratnik. Tako se čini da mu je Oskar dodeljen tek pod pritiskom javnosti kako bi bila ispravljena nepravda što takav glumac ne poseduje ovu prestižnu nagradu.

U videu iznad ovog teksta pogledajte greške koje je Američka filmska akademija napravila, kao i mišljenje velikog broja onih koji su Oskara videli u rukama sasvim drugih ljudi!

Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju Film „Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju“ otvara 46. FEST pagecover Iskreni posteri za filmove nominovane za Oskara Nominacije za Oskara Neka igre počnu: Objavljene nominacije za Oskara 2018-Razzies-Awards-Nominations_cover Zlatna malina: Objavljene su nominacije za najgore u 2017. · · · ·