naslovna Dynasties
U VAZDUHU · životinje

Britanska nacionalna televizija oduševila je svet pre dvanaest godina. Njeni direktori fotografije zabeležili su neke od najspektakularnijih prizora živog sveta, od kojih je nastao kultni dokumentarni serijal „Planet Earth“.

Pre dve godine postavljalo se pitanje da li će nastavak na koji se dugo čekalo nadmašiti original, ali uspeh je ponovljen. Planet Earth II proveo nas je 2016. kroz ostrva, planine, džungle, pustinje, travnate površine i gradove kao nijedan dokumentarac pre toga. U šest epizoda, kamera visoke rezolucije zabeležila je prizore kao što su veliki lov zmija na morske iguane ili borba jaguara i kajmana.

Planet Earth II oborio je rekorde gledanosti u to vreme. Od mnogih inserata koji su se proširili internetom poput požara, najgledaniji je bio spomenuti lov zmija sa Galapagosa, koji je po prvi put zabeležen pred kamerama. Posle četiri emitovane epizode serijal je premašio gledanost rijaliti takmičenja The X Factor i postao najgledaniji serijal među mladima od 16 do 34 godine starosti. Postignuti rezultat dobija na težini ukoliko imamo u vidu da su se Planet Earth II i The X Factor emitovali na televiziji u isto vreme. Bio je to presedan, ali i pokazatelj da i dobro poznata dokumentarna forma o životinjama ima još mnogo toga da ponudi.

Planet Earth II u proseku je pratilo oko 12 miliona ljudi nedeljno, a BBC sada najavljuje novi spektakl – serijal Dynasties, i nada se da će imati jednako zavidan broj gledalaca. Čuveni prirodnjak Dejvid Atenborou ponovo se vraća na male ekrane da bi nam kao narator predstavio porodice tigrova, lavova, afričkih divljih pasa, pingvina i šimpanza – poznatih ali ugroženih životinjskih vrsta.

Prvi trejler za Dynasties, koji možete pogledati iznad naslova ovog teksta, oduzima dah i svedoči o neverovatnoj posvećenosti zaposlenih u prirodnjačkom odeljenju Britanske nacionalne televizije. Snimanje pet epizoda trajalo je više od četiri godine, tako da svaki kadar liči na perfekciju nastalu u kontrolisanim studijskim uslovima, umesto na bezbroj mukotrpnih pokušaja da se životinje, koje ne mare za to da postanu TV zvezde, zabeleže u pravom trenutku.

Producent Majk Ganton izjavio je da će Dynasties ponuditi više napetosti od serijala Planet Earth i Blue Planet, a Dejvid Atenborou dao je sličnu izjavu: „Neću zalaziti u detalje ali mogu vam reći da će biti nekih poprilično mračnih momenata i da ih nećemo ulepšavati. Ovo je novi koncept i privilegovan sam što mi je ponuđeno da napišem deo komentara“. Tačan datum premijere još uvek nije poznat, ali nas od prve epizode sigurno ne deli previše vremena (prikazivanje u Sjedinjenim Državama očekuje se u prvoj polovini 2019. godine).

collage Kada psi oponašaju ljude collage Pre i posle: Neodoljive fotografije životinja koje su odrastale zajedno collage 11 činjenica o životinjama koje će istopiti vaša srca dogexpressions000 Pas koji ima hiljadu izraza lica · · ·