Električni orgazam: Obavezna lekcija iz pop kulture
PULS GRADA · aktuelno

Električni orgazam koncertom 23. decembra u Domu omladine Beograda obeležiće 30 godina „Distorzije“, a upečatljiv omot kultnog albuma krije neke zanimljive detalje kao što je prisustvo pevača Partibrejkersa Zorana Kostića-Caneta!

Slikar i dizajner Radovan Hiršl (1946-2015) uradio je 1986. ilustraciju za omot Distorzije, pamteći koncert Električnog orgazma održan par godina ranije u prostoru DOK-a, gde je Cane stojeći u prvom redovima povukao u publiku klavijaturistu Ljubu Đukića.

„Cane je povukao Ljubu, pa sam i ja skočio za njim u publiku. Imao sam maramu oko vrata i neko je u gužvi i sveopštem ludilu pokušavao da je skine. Mali problem je bio što je marama vezana, tako da sam počeo da se gušim jer me ta osoba bukvalno davila“, priseća se Srđan Gojković-Gile.

Frontmenu Električnog orgazma je „u toj krajnje zajebanoj situaciji“ jedino bilo preostalo da iz poluokreta pesnicom u glavu zvekne tu osobu, što je „srećom upalilo i stisak je popustio“.

Osim Caneta, koji je ovekovečen u desnom uglu ispod doboša i kostura kako gleda iz publike Električni orgazam, na omotu je pored bubnjara Goran Čavajde-Čavketa (1960-1997) naslikan njegov mlađi brat Saša Čavajda (sa bradom i cigaretom u ustima).

„Sale je u to vreme stalno čučao pored bubnjeva na koncertima pošto je Čavke prilično divlje svirao i stalno su se rušili neki delovi bubnja. Onda bi bata Sale to sve popravljao i vraćao na svoje mesto. To je naravno ostalo Radovanu u sećanju pa je naslikao Saleta na omotu“, kaže Gile.

Hiršl je na omotu naznačio i svoje prisustvo u vidu crvenog kostura jer je, kako ističe Gojković, „voleo da slika đavole i kosture, a ovaj kostur pored Čavketa je Radovanov potpis„. Na koncertu u dvorani Amerikana DOB-a Električni orgazam će 23. decembra pored 11 pesama sa Distorzije izvesti i ostale velike hitove iz svih delova karijere. Ulaznica košta 1.500 dinara, a na dan koncerta 1.700 dinara preko mreže Eventim.


Posao (foto: City Magazine) MM fajl: Zašto krajem godine dobijam poriv da dam otkaz? Kreatopolis radionice Decembarske dečje radosti Escape Room Week Escape Week Belgrade znači 7 dana zabave Filmovi decembar 2016. Bioskopska ponuda: 7 filmova koje (ne)morate da pogledate u bioskopima · ·