cover
KULTURA · film/TV

Na veliko platno ubrzo stiže najspretniji spavač na poslu i najgori radnik od prvog radnog dana – Gaša Šeprtlja!

Srbija nastavlja da obeležava jubilej stripa genijalnog Andrea Frankena premijerom igranog filma Gaša Šeprtlja u režiji Pjera-Fransoa Martina-Lavala, sa Teom Fernandezom u glavnoj ulozi. Premijera ove francuske komedije biće održana 4. aprila, u bioskopu Cineplexx UŠĆE Shopping Center u distribuciji 2i film, koja je našoj publici sa uspehom predstavila animirani film S ljubavlju, Vinsent: Misterija Van Goga. Na premijeri ćete imati priliku da pogledate izložbu Ma breee!, učestvujete u kvizu, koktelu i poklonima iznenađenja.

U filmu Gaša biva angažovan kao pripravnik u uspešnom mladom preduzeću čiji je moto „Činimo beskorisno korisnim“. Osećaj za korisno i logično ga, međutim, uvek nekako preskoči, i on ima skoro natprirodnu sposobnost da izazaziva katastrofe … što izluđuje njegovog šefa! Naravno, to što mu u kancelariji društvo prave mačka, galeb i zlatna ribica u automobilu iz 1920-ih, koji radi na solarne panele, nimalo ne olakšava stvari i dovodi u pitanje opstanak čitave kompanije.

Gaša Šeprtlja, na francuskom Gaston Lagaffe, humoristički je strip Andre Frankena, koji se pojavio 28. Februara 1975. U belgijskom magazine Spiru. Po izboru francuske javnosti, Gaša je uvršćen u Mondov spisak „100 najboljih knjiga 20. veka“, zajedno sa još jednim stripom – Kortom Maltežaninom. Strip prati dogodovštine Gaše „besposlenog junaka“ koji radi u redakciji magazina Spiru a gegovi dolaze iz njegove lenjosti ili „korisnih“ izuma, što se često završava katastrofama: poplavom, požarom ili uništavanjem kancelarije.

U Srbiji se jubilej ovog čuvenog junaka obeležava i dvostrukom izložbom stripa Ma breee! Izložba Gaše Šeprtlje u Francuskom institutu će biti otvorena do 4. aprila. Gašin sabor koji će se održati istog meseca, 26-28. aprila, u Dečjem kulturnom centru Beograda je prvi festival karikaturalno-humorističkog i porodičnog stripa, posvećen ove godine Andreu Frankenu.

Sabrane gašolomije na srpskom jeziku

Gaša Šeprtlja je kod nas jedan od najpopularnijih stripova. U Srbiji i Jugoslaviji premijerno je objavljen 12. Oktobra 1965. U novosadskom listu Panorama. Od tada je neprekidno objavljivan u brojnim časopisima, kao i u osam kolornih albuma albuma Dečjih novina tokom 1980-tih.

Najpopularniji je u prevodima Đorđa Dimitrijevića, koji je prevodio i stripove Talični Tom i Asteriks. Nedavno je dovršeno objavljivanje celokupnog Gaše na srpskom jeziku u šest knjiga, sa Dimitrijevićevim prevodom, na osnovu francuskog kanonskog izdanja, uključujući i table koje do sada nisu objavljene u Srbiji i regionu.

Izdavač je beogradska izdavačka kuća„Beli put“, poznata po uvođenju koncepta integrala u naše izdavaštvo, u saradnji sa „Darkvudom“, izdavačem Frankenovih stripova Spiru i Fantazio (Spira i Ćira) i Marsupilami.

Stižu filmska komedija i veliki festival

Na izložbi u Francuskom institutu ekskluzivno je predstavljen i trejler novog francuskog igranog filma Gaša Šeprtlja. Publici svih naraštaja namenjene su ekskluzivne izložbe, promocije izdanja, umetničke radionice, stručni simpozijum, mali filmski festival i drugo, na manifestaciji koja je prva svoje vrste u Jugoistočnoj Evropi. Projekcije, izložbe i promocije Gaše Šeprtlje će zatim nastaviti put po Srbiji tokom čitave godine.

Ma breeee! Vidimo se u bioskopu!

kiss day1-cover 8 primera bizarnog ponašanja ljudi u filmovima i serijama Life Itself Pogledajte trejler za romantičan film godine „Life Itself“ Blades of Glory Top 7: Najbolji filmovi na temu umetničkog klizanja sddefault_cover_honest Iskreni trejler za sve filmove Vesa Andersona · · · · ·