sir naslovna
PULS GRADA · gastro

Sir je jedna od najrasprostranjenijih namirnica na svetu, koja je deo redovne ishrane velikog broja ljudi iz različitih kultura. Ukoliko ste se ikada zapitali kako je sve to počelo i koliko je trajalo širenje popularnosti, imamo pravu stvar za vas.

U animiranom video snimku koji možete pogledati opisuje se 10.000 godina istorije sira u samo pet i po minuta. Pokriveno je sve od otkrića sira, do načina njegove obrade i rasta popularnosti. Svi znamo koliko je danas prisutan u mnogim svetskim kuhinjama, a ovde ćete videti kojom brzinom se to širilo po kontinentima.

Danas se proizvede oko 22 milijarde kilograma sira svake godine u svetu, ali zanimljivo je da farme i 100 vekova nakon prvobitnog izuma, sir i dalje prave na način koji su ustanovili naši preci. Naravno, sada postoji ogroman broj regionalnih varijanti ove namirnice i ukusi se razlikuju po tom pitanju, ali to samo donosi brojne opcije za probanje novih vrsti sira.

naslovna Kako dijetetičari jedu zdravo kad su na putu 20 praznicnih hlebova sirom sveta-cover Dvadeset prazničnih hlebova širom sveta oetker-kore Dr. Oetker: Slatki spas za tili čas! www.equalexchange.coop Vrste čajeva i kako odabrati najbolji · · ·