Lakiranje noktiju
PULS GRADA · lepota

Svaka žena se ponosi lepo sređenim noktima. Pogotovu, ako je postigla željenu dužinu. Ali, da li ste se ikada zapitali od kad žene obraćaju pažnju na takve stvari?

Naravno, moramo da zaronimo duboko u istoriju, odemo do drevnog Egipta gde su Kleopatra i Nefertiti obožavale crvene nokte. Iako to danas nije praksa, u Egiptu su i muškarci lakirali nokte.

Reč “manikir” je latinskog porekla i predstavlja spoj reči “manus” što znači ruke i “cure” ili briga. U početku su brigu o sopstvenim rukama i noktima, mogle da priušte samo članice kraljevskih i plemićkih porodica, ali se ova praksa polako demokratizovala, pa danas svaka žena koja drži do sebe ili posećuje kozmetički salon s vremena na vreme ili sama ulepšava svoje nokte.

Lak za nokte je izum novijeg datuma. Prvi lakovi su se pojavili pre 100 godina. A sredinom 20. veka, po prvi put žene su počele da koriste veštačke nokte. Sažetu, ali kratku istoriju manikira možete pogledati u video klipu iznad.

How-Detox-Your-Skin-2016 Spremni za leto: Pet jednostavnih načina za detoksifikaciju kože Frizure koje podmlađuju Moderne frizure koje će vas podmladiti Pop ikone proteklih razdoblja Pop ikone proteklih razdoblja Aesop Aesop proizvodi u parfimeriji Metropoliten