početak
U VAZDUHU · flešbek

Danas koristimo telefon kako bi fotografisali hranu, koncerte i prijatelje, bez mnogo razmišljanja da time radimo nešto neverovatno. Naravno, nije uvek bilo tako. Ideja da će telefoni istovremeno biti i foto-aparati bi se činila smešnom generacijama pre naše. Za ovu inovaciju možemo da zahvalimo Filipu Kanu. Saznajte u ovom kratkom klipu i zašto.

Video nosi naziv 1997: The Birth of the Camera Phone i u njemu je otkriveno kako je nastalo prvo tehnološko rešenje koje omogućava gotovo trenutno deljenje nastalih fotografija sa prijateljima. Rođenje telefona sa kamerom se vezuje za rođenje Filipove ćerke Sofije.

Naime, 11. juna 1997. godine dok se njegova žena pripremala za porođaj, Filip je intenzivno radio na svom izumu koji je trebalo da poveže foto-aparat, mobilni telefon i laptop. Kao što je prikazano u video klipu, to mu je i uspelo, a prva slika koju je uspešno poslao prijateljima, rodbini i kolegama, je bila fotografija male Sofije neposredno po rođenju.

2.000 ljudi koji su je primili su bili u čudu i nisu mogli da veruju da su već posle 15 minuta od rođenja videli Filipovu ćerkicu. Magazin Time je uvrstio ovu fotografiju među 100 najuticajnijih svih vremena.

-1491929760_cover 5 opšteprihvaćenih činjenica o Vikinzima koje su pogrešne Lepota antika CM retro kutak: Kako se kroz istoriju menjalo poimanje lepote gettyimages-3168289_cover Anita Pallenberg: Pop ikona ’60-ih preminula u 73. godini života Draga Mašin Kraljica Draga: U vrtlogu strepnje i slutnje · · · · ·