english
U VAZDUHU · urban flash

Engleski je zaista čudan jezik. Njegova pisana verzija sadrži slova koja se mogu izgovarati na nekoliko različitih načina u zavisnosti u kojim rečima se nalaze. Iz tog razloga je ljudima koji ga uče potrebno dosta godina da usavrše govorni jezik.

To posebno upada u uči stanovnicima naših krajeva budući da u našem fonetskom pismu važi pravilo „jedan glas – jedno slovo“.

Kako bi ilustrovao ovaj fenomen, američki kompozitor, reditelj i pisac pod imenom Aron Elon je odlučio da napravi mali eksperiment. Naime, on je prikazao primer u kome samoglasnici dobijaju različit izgovor kada se nalaze u različitim rečima. Prvo je izabrao jedan izgovor slova A i nastavio da ga tako izgovara u bilo kom kontekstu, a onda je isto učinio i sa ostalim samoglasnicima.

Što je duže nastavio da priča, to je zvučao sve smešnije. Na kraju je snimio svoj eksperiment, a kao dodatak je u videu izdeklamovao čuveni Šekspirov „biti ili ne biti“ (to be or not to be) monolog iz tragedije Hamlet. Korisnici Youtube mreže su pozitivno reagovali na ovaj zabavni eksperiment, a mnoge šaljivdžije među njima su izjavile da Aronov novi govorni engleski ne zvuči puno drugačije od škotskog dijalekta.

page-japan-baba Japanska baka nastavlja da nas zasmejava demisexual-1-1 8 znakova da seksualnost doživljavate na drugačiji način photo-1504194569341-48a2e831a3a7 Zbog čega muškarci preuveličavaju broj žena sa kojima su spavali? maxresdefault-1-1 Naučnici dokazali da duša ne umire · ·