covermocart
KULTURA · muzika

Kada nije „Malom noćnom muzikom“, „Figarovom ženidbom“ i klavirskim koncertima impresionirao publiku širom Evrope krajem 18. veka, Mocart je voleo da zabavlja sebe i svoje prijatelje kompozicijama malo vulgarnije prirode. I tu ne mislimo na prizemnost muzičkog izraza koji ne priliči kompozitoru njegovog renomea, već na vokalna dela sa stvarno vulgarnim stihovima kojih se ne bi postideli ni današnji reperi!

Najpoznatija od takvih kompozicija se zove Leck mich im Arsch, što se može prevesti kao Poljubiš me u d**e. Mocart ju je napisao u Beču 1782. s ciljem da on i njegovi prijatelji imaju šta da pevaju u trenucima veselja uz piće i muziku. Kao što možete čuti u videu iznad teksta, ova kratka vokalna kompozicija ne poseduje kompleksnost drugih Mocartovih dela, ali da nismo upoznati sa značenjem njenih stihova, lako bi je pomešali sa drugim ozbiljnim religijskim kompozicijama istog muzičkog stila.

To je, naravno, čini još smešnijom, a sigurni smo da je isto mislilo i Mocartovo društvo kada ju je prvi put čulo. Ne znamo za vas, ali mi planiramo da od sada svaki put kada nas neko iznervira zapevušimo (bar u sebi) jedno „Leeeeckk miiich im Arshhhh“ u B duru.

mark-e-smith Mark E. Smith: Pamtićemo te po ovim pesmama shirafbevent Shira U’tfila: Nastup u muzičkoj kući Metropolis Japlkan JapaLkan: Ima neka tajna veza doors-5a5e136bc4fda__880 Otkrio je šta se dešavalo tokom kreiranja poznatih muzičkih omota · · ·