Florensina knjižara
KULTURA · film/TV

„Florensina knjižara” je priča koju je napisala i režirala Izabel Koišet, a zasnovana je na romanu Penelope Ficdžerald sa sjajnim glumcima Emili Mortimer, Patriša Klarkson i Bil Naj u glavnim ulogama. Film je predivna priča o hrabroj ženi Florens Grin, udovici slobodnog duha, koja svoju žalost ostavlja po stani i rizikuje sve da bi otvorila knjižaru – prvu takve vrste u uspavanom primorskom gradu u Engleskoj 1959. godine.

Florensina knjižara je kinematografska adaptacija koja slavi bibliofiliju. Patriša Klarkson i Izabel Mortimer su sarađivale i na filmovima Shutter Island (2010), Lars and the Real Girl (2007), i The Party (2017) koji je počeo iste godine sa prikazivanjem kada i Florensina knjižara. U pitanju je špansko, britanska i nemačka koprodukcija višestruko nagrađivane drame Florensina knjižara nastale po romanu Bookshop Penelope Ficdžerald. Film je sniman u Britaniji, Irskoj i Španiji.

Radnja filma, kao i romana smeštena je u Englesku 1959. godine i prati život Florens Grin, udovice srednjih godina, koja je odlučila da otvori knjižaru u malom primorskom gradu, udaljenom od društvenih i seksulanih revolucija koje se vode u udaljenim urbanim gradovima. Odabrala je napuštenu staru kuću za koju se veruju da je naseljena duhovima. Nakon mnogo žrtvovanja, ona započinje svoj posao, koji se razvija, ali nakon godinu dana počinje da slabi prodaja. Širenjem klasičnih savremenih dela fikcije kao što su Lolita Nabokova i Farenhajt 451 Reja Bredberija, ona pokreće zakopana osećanja stanovnika ovog malog grada.

Ova moćna i dirljiva drama podseća na važnost očuvanja knjižara, izdavača, pisaca i brigu o čitaocima. Među knjigama nikada nismo sami. Hrabrost naše heroine Florens Grin probudiće nam snagu i vratiti veru, i podsetiti da je nekada dovoljno da jako želimo i predano radimo kako bismo ostvarili snove! Stoga ne propustite ovu moćnu i dirljivu, višestruko nagrađivanu dramu.

Bioskopske premijere Bioskopski izveštaj: Osvetnici i ostali Taxi 5 Film „Taxi 5″ od danas u bioskopima the-life-and-death-of-john-gotti-movie Džon Travolta je Džon Goti u novom filmu o poznatom mafijašu Tri sekunde za večnost „Tri sekunde za večnost” u bioskopima od 10. maja · · · ·