cannray-mcqueen-c03-016-2mb-1528205448
KULTURA · film/TV

Čini se da je žanr dokumentarnog filma izmišljen za potrebe neverovatnih životnih priča, baš kao u slučaju britanskog modnog kreatora Aleksandra Mekvina, koji je 2010. izvršio samoubistvo u 40. godini. Uostalom, ko bi bolje dočarao divlju prirodu i osećajni karakter ovog umetnika do njega samog?! Ovo je bila polazna ideja reditelja Jana Bonuta i Pitera Edidžuija, koji su snimili dirljivu priču o čoveku tame, romantike i lepote pod nazivom „McQueen”.

Mekvinov tragični život inspirisao je mnoge medije i umetnike da stvore priču o ovom povučenom i izuzetno darovitom mladiću iz londonske radničke porodice. On je svoj neverovatan talenat brusio u modnoj kompaniji Savile Row, a svoju mračnu stranu vrlo smelo izražavao kroz svoje kreacije i teatralne modne revije koje su pomerale granice. Svojim odlaskom, ostavio je neverovatnu prazninu koju je teško nadomestiti. Do sada su njegov lik i delo ovekovečeni u jednom mjuziklu, dve biografije i jednom dugometražnom filmu.

Pa ipak, čini se da je najnoviji dokumentarac ujedno i najprecizniji, najemotivniji i najdirljiviji. Koristeći njegove kolekcije kao glavni izvor inspiracije, ovaj dokumentarac uključuje iskrene razgovore sa kolegama, prijateljima i porodicom Aleksandra Mekvina, koga su prijatelji nazivali Li.

„I dalje je sve veoma sveže. Lijev odlazak ostavio je duboku prazninu, te su mnogi razgovori bili vrlo tužni i bolni. Mnogi ljudi su ga iskreno voleli, a osam godina nije toliko dug period kada govorimo o žaljenju”, rekao je Edudži.

Pored njegove sjajne kreativne vizije, Mekvin je bio i uspešan biznismen koji je jedno vreme bio kreativni direktor modne kuće Givenchy, ali i poslovni partner Gucci – ja. „Kada je imao 31 godinu, prodao je 51% svoje kompanije, i silno se obogatio, što nije tako loše za mladića koji je napustio školu sa 15 godina”, zaključuje Bonut.

„Bio je ispred svog vremena. Kreirao je venčanice poznatih dama i u tome je neizmerno uživao, jer je u pitanju bila prava visoka moda i unikatan dizajn”, napominje Etudži. Stoga, za sve ljubitelje mode i vrhunskog dizajna, ovaj film je topla preporuka, i najvažnije – već je u bioskopima!

oceans 12793.dng Sandra Bulok, Rijana, En Hetvej i Kejt Blanšet zajedno u filmu „Oušnovih 8“ a-star-is-born-1528303205 Bredli Kuper i Lejdi Gaga su zvezde filma „A Star is Born“ the-letdown-recensione-della-nuova-serie-netflix-recensione-v3-38503-1280x16-1525938791 Zašto je „The Letdown” možda najbolja serija o majčinstvu Karen Gillan kao Nebula (foto fansshare.com, wallpaperswide.com) 10 nevidljivih glumaca iz Marvelovog univerzuma · · ·