merlin_138879237_8b6b57d6-7ce0-4953-bc31-275433450ccc-jumbo
KULTURA · film/TV

Kako snimiti dokumentarac o osobi koja voli da bude pred kamerama, ali ne voli da priča o sebi? Rediteljka filma „Westwood: Punk, Icon, Activist”, Lorna Taker, otkriva nam kuriozitete iza kulisa snimanja ove uzbudljive priče o lucidnoj, ekstravagantnoj britanskoj dizajnerki Vivijan Vestvud.

Dok pozira u indigo plavoj haljini udobno zavaljena u lila fotelju, Vivijan u svom stilu poručuje da je najbolje da je puste da govori šta želi, ali da će to nerado učiniti, jer je to, baš onako dosadno…

Vivijan Vestvud je sve, samo ne obična kreatorkaRođena 1941, ovu kontroverznu umetnicu širokih pogleda, oduvek je interesovalo puno toga, pa je tako bila menadžer prodaje, članica grupe Sex Pistols, bavila se aktivizmom, i iznad svega, negovala specifičan stil kojim je diktirala trendove, ali i pomerala granice u modnoj industiji. Ova moćna dama, koju nazivaju i oličenjem pank estetike, svoju ljubav prema primenjenoj umetnosti i modi kanalisala je osnivanjem brenda visoke mode, koji je vremenom postao planetarno poznat.

Glavna odlika njenog stila svakako je naglašena buntovnička nota oličena pank estetikom. Ipak, tokom svog burnog života i uzbudljive karijere, Vivijan je prošla mnoge faze, te je bio pravi izazov odabrati one najzanimljivije momente i spakovati ih u dokumentarac u trajanju od 80 minuta.

Kao mlada, samohrana majka,1965. upoznaje Malkolma Meklarena, koji je u to vreme bio student umetnosti. Ubrzo su postali par, a nedugo zatim i roditelji sina Džona Korea, koji se takođe pojavljuje u filmu, i koji otkriva neke intrigantne detalje u vezi sa životom svoje majke.

Do 1971. Vivijan i Malkolm prodavali su ploče, odeću i druge zanimljive predmete u radnji Let It Rock, u Londonu. Nakon burnih ’70-tih, brojnih kontroverzi, uspona i padova, okrenula se modi. Njen brend širio se velikom brzinom, da bi joj 1992. kraljica Elizabeta uručila odlikovanje Reda Britanskog Carstva. Za tu priliku, odstupila je od svog tipičnog stila i odabrala kostim sa suknjom, koji je stilizovala elegantnim šeširom.

Gospođa Vestvud snažno je prigrlila visoku modu, nastojeći da kroz svoj rad i odvažne kreacije dekonstruiše britansku istoriju. Zbog toga joj mnogi zameraju, te smatraju odbojnom, ali joj se, sa druge strane, i dive. Zahvaljujući brojnim kontroverzama, ovaj film toliko je dinamičan, šarolik i pun detalja koji vrlo upečatljivo ilustruju lik i delo Vivijan Vestvud.

Film je u bioskopima od 8. juna.

Halloween-Movie-2018-Jamie-Lee-Curtis-Michael-Myers Noć veštica: Trejler za (izgleda) poslednji nastavak horor serijala dambo Objavljen prvi trejler za novu verziju „Damba“ antmen i osa 2 Filmski jun 33352664_1015086808660797_5593772248193302528_n 7 veličanstvenih ponovo u Beogradu · · · · · · ·