Pogledajte trejler za novi film Emme Watson "Colonia"
KULTURA · film/TV

Svaka decenija ima svoju tragediju, tako nekako turobno u retrospektivi izgleda ljudska istorija, a ponajpre istorija 20. veka. Ovo je film čija je radnja smeštena u 1973. godinu i doba velikih nemira u Čileu, stanovnicima ove južnoameričke zemlje pretila je opasnost da budu uhapšeni od strane tajne policije generala Augusta Pinočea, i budu odvedeni u kampove za mučenje u okviru kojih su sprovođena i specifična medicinska istraživanja.

Ljubav u doba Pinočeove diktature glavna je tema filma Colonia. Priča počinje kada zaljubljenog čoveka kojeg igra Daniel Brühl uhvati specijalna policija DINA (tajna policija generala Augusta Pinočea) i šalje ga u kamp pod nazivom Colonia Dignidad. U nadi da će pronaći svog muža, Lena (Emma Watson) polazi u Coloniu kako bi tamo otkrila da hariznatični propovednik Paul Schäfer (Michael Nyqvist) ima izrazito bizarne namere prema svima koji žive u kampu. Ovaj mračni triler je delimično napisao i režirao Florian Gallenberger, koji je već osvojio Oskara za kratki film Quiero ser (I want to be …).

Prema istorijskim potvrdama ovo mesto je zaista postojalo, a osnovao ga je još 1961. Paul Schäfer, čovek koji je bio osuđen za zlostavljanje dece u Zapadnoj Nemačkoj. Villa Baviera je drugi naziv kolonije koja je bila okružena žičanim ogradama i iz koje se nije moglo pobeći, a u kojoj je živelo oko 300 čileanskih i nemačkih porodica. U ono vreme smatrali su se ekscentričnom grupom koja živi u srednjem Čileu, međutim, kasnija istraživanja pokazala su da je nad ljudima u kampu sprovođeno mnoštvo medicinski nedozvoljenih ispitivanja, kao i seksualna zlostavljanja dece.

Film će svečanu premijeru u Nemačkoj imati u januaru 2016. a trenutno se prikazuje na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.


Keith Richards Pogledajte trejler za dokumentarac „Keith Richards: Under the Influence“ Filmovi koji su promašili predviđanje budućnosti Filmovi koji su pogrešno zamišljali budućnost Everest_SBgr2 Premijera filma „Everest“ u Cineplexxu Letnja avantura Filmska recenzija: „Letnja avantura: Nova generacija“ ·