Automatski nacrt
KULTURA · film/TV

Tehnologija HFR (High Frame Rate) predstavlja poslednju stavku u naučnom i umetničkom razvoju filmske umetnosti i trend razvoja industrije u 21. veku. Komercijalni filmovi se snimaju i distribuiraju na 24fps (frame per seconds) što je do sada zadovoljavalo očekivanja filmske publike. Predstavljanjem digitalnog stereoskopskog filma (3D) ukazala se potreba za snimanjem filmova na većem frame rate-u. HFR filmovi predstavljaju ostvarenja snimana iznad 24fps i preko 24 herca. Veća hercaža ima posebnu dobit u 3D filmovi, s obzirom da barijere paralakse bivaju uklonjene i film zaista oživljava pred očima gledaoca.

Autori kao što su Piter Džekson ili Džejms Kamerun su oberučke prihvatili novi standard i svetu pokazali kako filmovi 21. veka treba da izgledaju. Filmski kritičari opisuju gledanje HFR filma „kao pogled kroz prozor“. Gledanje filmova u HFR-u je totalno novo iskustvo i moze se meriti sa pojavom modernog filma u 3D tehnologiji. Slika predstavlja totalno novo iskustvo, a gledaoci imaju utisak kao da se nalaze na samom setu snimanja filma ili jos bolje reći u unutar samog filma.

Magija HFR-a u Hobitu dolazi posebno do izražaja zbog ukupne estetike filma i žanra. HFR pred publiku donosi istinsku akciju i odvodi vas u Srednju Zemlju. Publika ima osećaj virtuelne stvarnosti odnosno osećaj „ kao da ste tamo“.

U Srbiji Hobit: Bitka pet armija u novoj tehnologiji biće prikazan u bioskopima: Cineplexx i Roda od 11.decembra. Za najzagriženije ljubitelje film Hobbit mnogi bioskopi spremaju iznenađenje tako što će 11. decembra u posle 00:05 moci da pogledaju prvi u Srbiji novog Hobbita u 3D i HFR 3D.

Braća Lumière Hronološki Top 10: Braća koja prave filmove Mali dnevnik Preporuka za gledanje: „Mali dnevnik“ Časna žena Prikaz serije: Časna žena Boyhood Filmska recenzija: „Boyhood“