dali
KULTURA · art

Ukoliko ste razmišljali da posetite Muzej Salvadora Dalija u Sankt Peterburgu, ova godina je pravi trenutak za to. Od aprila, posetioci će moći da se susretnu sa njegovim klonom u vidu veštačke inteligencije.

Izložba pod nazivom Dali živi obuhvatiće i interaktivni deo, koji bi se zasigurno dopao i samom majstoru nadrealizma lično. Na nizu ekrana raspoređeniih kroz muzej, posetioci će interaktirati sa AI klonom čuvenog umetnika. Projekat je zasnovan na prikupljanju i čuvanju stotine njegovih intervjua, citata i video snimaka iz raznih arhiva.

Od svega toga, napravljen je AI algoritam koji je učio aspekte njegovog lica, a potom je pronađen glumac koji ima slične fizičke karakteristike kako bi bio model. Ovaj algoritam je nakon toga, imajući u vidu sve ono što glumac izgovara i pokazuje licem, napravio model klona Dalija koji se poklapa sa time. Muzej je iskoristio i mnoge Dalijeve beleške, koje su iskombinovane sa novim zapisima, kako bi posetioci dobili i informativni deo.

Sam umetnik bio je prilično ekstravagantan i svestan svog uticaja na svet i traga koji ostavlja. Jednom prilikom je napisao: „Ukoliko umrem jednog dana, iako to nije verovatno, nadam se da će ljudi u kafićima reći ’Dali je umro, ali ne sasvim’ “. Ova tehnologija donosi neku vrstu ostvarenja te vizije, što se može videti iz dva promo snimka koji vam donosimo. U jednom, Dali kaže: „Ja ne verujem u svoju smrt, a vi?“, dok u drugom napominje „Vratio sam se.“.

Kulturni centar Beograda Dejan Atanackovic Tri izložbe u Kulturnom centru Beograda page-cover-nestvarne Nestvarne slike sveta koje će vas oduševiti naslovna Portreti životinja sa važnom porukom naslovna Šta se događa kad se spoje Mebijus i Džimi Hendriks · · · · ·