Sandy Powell je obukla novu Pepeljugu
KULTURA · film/TV

Sandy Powell je već dobila Oskara za kostim pre nekoliko godina, a evo je sada u bajkovitom spektaklu Kennetha Branaghe gde dizajnira staklenu cipelicu i oblači jednu od omiljenih dečijih junakinja, pogađate, Pepeljugu. Ideja poznate dizajnerke bila je da očekivane kontraste između zlih sestara, maćehe i velikodušne heroine ne predstavlja kao što je to do sada bio slučaj – u kontrastu boja crno-belo, ili tamno i prozirno, već je na protiv Powellova glavne zlice obukla u jarke i predivne kostime, za koje kaže da su rađeni po modelima garderobe iz ’50-ih.

Za ovu nagrađivanu kostimografkinju I dizajnerku posao oblačenja “zlica” je bio naročita poslastica. Namera joj je bila da ih spolja predstavi kao naročito smešne, ili modnim jezikom rečeno sklone preterivanju – mnogo detalja neukusno uparenih, blisko kiču, što bi sa druge strane u potpunosti odgovaralo njihovoj ružnoj unutrašnjosti.

Sigurno se pitate ko se pozabavio predivnom haljinom za bal… U filmu je ulogu dobre vile dobila genijalna Helena Bonham Carter, ali je haljina svakako Sandynih ruku delo. Gotovo kao u poznatom Disneyjevom filmu, ostala je ta plavičasta osnova, sa mnoštvo slojeva koji na moment stvaraju utisak da haljina postaje tirkizna ili boje lavande.

I na posletku staklena cipelica, opet nije šala, u saradnji sa kompanijom Swarovski, a na osnovu modela iz 1890. Powellova je napravila cipelicu, kao iz bajke, istina u njoj se ne može hodati, ali je ipak čarobna.

Interstellar Filmska recenzija: „Interstellar“ Najbolji Sf filmovi 21. veka Najbolji naučnofantastični filmovi 21. veka Najbolje glumačke transformacije Magična šminka, magičan talenat: Najbolje glumačke transformacije Automatski nacrt Projekcija filma „Hobit: Bitka pet armija“ u High Frame Rate 3D tehnologiji · · · ·