currentwar-benedicthcumberbatchcover
KULTURA · film/TV

Rat struja je dobro poznat sukob u istoriji nauke i tehnologije u kome su se na jednoj strani našli Nikola Tesla i biznismen Džordž Vestinghaus kao proponenti naizmenične struje, dok je na drugoj strani bio pronalazač i biznismen Tomas Edison koji je promovisao jednosmernu struju.

Novi film „The Current War“ prikazuje ovo sudbonostno nadmetenje između tehnoloških i preduzetničkih titana u SAD krajem 19. veka, u vreme kada još nije bilo izvesno koji će način distribucije električne energije biti dominantan u budućnosti.

Tomasa Edisona glumi Benedikt Kamberbeč, dok se u ulozi njegovog rivala Džordža Vestinghausa nalazi Majkl Šenon. Nikolu Teslu igra Nikolas Holt, koga smo zapamtili po ulogama u modernim X-men filmovima, Pobesnelom Maksu – Autoput besa i biografskom filmu o DŽ. D. Selindžeru.

The Current War je režirao Alfonso Gomez-Rejon. Film će imati svoju premijeru 24. novembra.


Mladi glumci „Volja sinovljeva“: Upoznajte mlade glumce Kristinu Pajkić, Petra Milićevića i Branka Perišića p05ctkgs 10 najboljih komedija po izboru BBC-a Festival italijanskog filma Festival italijanskog filma u Beogradu od 16. do 24. septembra Naslovna - Filmski festival u Veneciji Top 7: Najintrigantniji naslovi s Venecijanskog filmskog festivala · · · ·