Tri sekunde za večnost
KULTURA · film/TV

Film „Tri sekunde za večnost”, zvanično najgledaniji ruski film ikada, od četvrtka, 10. maja nalazi se na redovnom repertoaru bioskopa u Srbiji. Inače, na zvaničnoj listi gledanosti filmova u Rusiji, svih vremena, nalazi na drugom mestu, odmah iza „Avatara“.

Film Tri sekunde za večnost, u kom su skoro svi glumci i profesionalni košarkaši, baziran je na memoarima legendarnog košarkaša Sergeja Belova, a fokusiran na čuveni košarkaški finalni meč između ekipa Amerike i Sovjetskog Saveza, koji je do tog finala, svaki put gubio upravo od Amerikanaca.

Reditelj filma, Anton Megerdičev, istakao je da od ranog detinjstva sluša o tom legendarnom meču. „Otac mi je sa takvim oduševljenjem i žarom pričao o tim čuvenim sekundama koje su promenile sve. Vremenom sam shvatio da mi je ta priča ceo život u glavi. Dugo sam istraživao, gledao snimke, i to je zaista jedan od najznačajnijih momenata u istoriji sporta i nešto što je moralo biti ispričano. Zaista neverovatna priča”, rekao je reditelj filma.

Ovaj film predstavlja priču o pobedi koja je promenila tok istorije, priču o pobedi ljudskog duha, cele nacije. Film prati legendarnog košarkaškog trenera koji je uradio nemoguće. Imao je želju da sovjetski nacionalni tim postane najbolji na svetu, i uspeo je u tome. Prvo je ubedio tim da je najbolji, a potom i ceo svet. Film je baziran na stvarnim događajima iz 1972. koji su se odigrali tokom Olimpijskih igara u Minhenu, kada je usred Hladnog rata ruska reprezentacija u borbi sa Amerikancima osvojila titulu.

„U početku mi se nije dopala ideja o filmu, jer nisam imao predstavu kako to žele da prikažu. Međutim, nakon čitanja scenarija, shvatio sam da film podržava taj ljudski aspekt, prikazuje tadašnje vreme, ali i psihologiju momaka koji su igrali tada i učinili svoju zemlju ponosnom. Pošto sam bio pozvan da učestvujem u snimanju, nakon mojih saveta kako da razumeju i prikažu neke elemente knjige na kojoj je baziran film, i kada sam lično video kako ide snimanje, shvatio sam da rade nešto veoma dobro i važno. To je film za sve, film o košarci, ali i o životu. To je priča koja će inspirisati roditelje da usmere svoju decu ka sportu,” rekao je Ivan Edeško, šampion iz 1972. godine.

iskreni posteri Kako bi izgledali iskreni filmski posteri 5 u 1 - filmovi u bioskopu 5 u 1: Četiri nijanse nasilja i jedna komedija hbz-tht-lead-1524669847 The Handmaid’s Tale: Svi spojleri s početka 2. sezone logo-beldocs-225x300 11. Beldocs festival · · ·